Dragi sfinți ai Domnului,
Suntem foarte aproape de finalul anului 2010…greu de crezut nu-i așa? Parca mai ieri am sarbatorit intrarea in 2010. Timpul trece, sau trecem noi? Cu mai mult timp în urmă am auzit niște versuri care mi-au dat de gândit cu privire la acest subiect. Iată cum sună:
,,Bătrânii spun că apa trece
Și spun că pietrele rămân,
Dar lucrul altfel se petrece
Pe vechiul nostru glob bătrân.
Că piatra, orișicât de tare,
Se macină și trece stând,
Iar peste trista-i măcinare
Doar apele rămân curgând’’.
După cum se poate observa, perspectiva diferă și adesea, perspectiva face o diferență și în modul în care ne trăim viața. Nu știm încă ce experiențe ne așteaptă în 2011 dar trebuie să știm cu claritate care sunt obiectivele pe care dorim să le atingem. De asemenea, este important să avem și o prioritate a acestor obiective și un exercițiu potrivit pentru a ierarhiza aceste obiective ar fi punerea următoarei întrebări: Dacă ar trebuie să mă concentrez asupra unui singur obiectiv, care ar fi acela? Nu-i așa că exercițiul este simplu și folositor? Dacă v-ați dat deja răspunsul, atunci ați descoperit ce trebuie pus în capul listei. Mergând mai departe, implicația este aceea că cea mai mare parte a timpului și energiei de care dispunem va fi alocată atingerii acelui obiectiv.
Nu știu ce ați pus în capul listei dar permiteți-mi să sugerez un obiectiv pe care eu îl găsesc foarte important: să fiu asemeni Domnului Isus. Este un obiectiv important pentru că face parte din istoria creației noastre. Încă de la început am fost făcuți după chipul Domnului Isus. Este de asemenea important pentru că este parte a mântuirii noastre. În Romani 8:29 citim că ,,pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său’’. De asemenea este parte viitorului nostru:
,,Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea aşa cum este’’. (1Ioan 3:2)
Așadar, nu merită oare investiția timpului și energiei noastre? Cu ajutorul lui Dumnezeu, cel puțin pentru perioada de început a anului 2011, voi vorbi mai în detaliu despre acest demers. Până atunci însă vă ofer o compilație de întrebări menite să ne ajute să facem o evaluare și planificare cât mai bună a timpului la pragul dintre ani:
1. Care ar fi un lucru pe care l-ai putea face anul în care intrăm pentru a îmbunătăți relația ta cu Dumnezeu.
2. Ce lucru imposibil omului i-ai cerut lui Dumnezeu în anul care a trecut? Ce îi vei cere anul acesta?
3. Care a fost lucrul pe care l-ai primit ca răspuns la rugăciunile tale în anul care se încheie?
4. Ce ai putea face pentru a îmbunătăți calitatea relației familiei tale în anul în care intrăm?
5. Care este disciplina spirituală în care ai dori să vezi o îmbunătățire și ce ar trebui să faci pentru a o atinge?
6. Care este lucrul care determină risipirea timpului tău și ce vei face pentru remedia această problemă?
7. Pentru mântuirea cui te vei ruga mai mult în anul ce vine?
8. Cât timp ai alocat slujirii altora (din biserică și din afara ei) în anul în care a trecut? Trebuie să faci vreo modificare în anul ce vine? Care este ea?
9. Ce lucru, din ceea ce ai făcut în anul care se încheie, va conta cu adevărat în următorii zece ani? Dar pentru eternitate?
10.Ce obicei spiritual ai dori să dezvolți în anul în care intrăm, știind că o acțiune repetată pentru mai mult de 21 de zile devine un obicei (rutină)?
Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate, fericire, pace, bucurii și mai ales, cu transformare în asemănare cu Fiul Său! La mulți ani!
Sorin G. Covaci
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu