sâmbătă, 19 septembrie 2009

Proiecte pentru RBA dupa Phoenix 2009

Perspective si propuneri

Imi-aduc aminte ca atunci cand ne-am organizat pe zone geografice, fratele Cure a inventat doi termeni pentru cele doua zone: istetii si vestitii!

Noi ne-am adunat la Los Angeles sa alegem un vicepresedinte-coordonator. Erau de fata: Petru Popovici, Aurel Popescu, Liviu Olah, Vasile Branzai, Iosif Serac, Nelu Gug, Tibi Lupas.

Ca sa fie clar ca nu este vorba de un fel de sef, ci doar de unul care sa poarte legatura intre noi, fraele Pit a spus: “Eu zic sa fie Daniel pentru ca el este cel mai mic si atunci va fi clar ca nu este vorba de sefie.” ... si asa a fost.

Nadajduiesc ca si cei care m-am numit acum .... la Asociatie au facut-o in acelasi spirit. Am sa continuu sa ma straduiesc sa tin legatura intre dumneavoastra ca sa gasim oamenii potriviti pentru lucrarile necesare. Asociatia sunteti dumneavoastra, noi doar va stam la dispozitie pentru imbunatatirea relatiilor dintre dumneavoastra.

M-am trezit luni dimineata, dupa Congresul de la Phoenix, cu suspiciunea ca sut consuderat acum presedintele baptistilor din … Montreal, din Virginia, din British Columbia si … din toata Asociatia. Va rog sa ma credeti ca este un sentiment coplesitor, mai ales ca sunt departe de a-i cunoaste pe fratii si surorile de pe acele meleaguri. Bine ca sunt doar presedinte, nu si pastorul tuturor acestor biserici! Vreau sa va spun care cred eu ca este diferenta si care cred eu ca sunt limitarile care rezulta din aceasta realitate:

1. Un presedinte nu este un patriarh si nici un papa. Asociatia este partasia pastorilor si bisericilor interdependente care isi pun impreuna resursele pentru raspandirea Evangheliei.

Cand eram la Seminar, fratele Vasile Talos, profesorul nostru de Drept Bisericesc, ne-a explicat cum functioneaza O Uniune, comunitate, conventie sau Asociatie asemuindu-le cu ...un ciorchine de strugure.

Boabele sunt bisericile locale unde se dezvolta rodirea si viata, iar scheletul de lemn este structura care o alimenteaza si o sustine. Cand culegem strugurii o facem pentru boabe, nu pentru structura lemnoasa. Pe aceasta nici n-o bagam in seamasi o punem, cateodata frumos, deoparte. Orice structura suprabisericeasca nu poate fi decat un auxiliar pentru lucrarea bisericilor locale. Ea trebuie sa slujeasca bisericile si sa-si subordoneze existenta acestora.

2. Un presedinte nu poate fi nici un predicator itinerant. RBA este o Asociatie intinsa de la Montreal la San Diego si de la Miami Beach la Vancouverul de Canada! Am primit deja invitatii si multi mi-au spus: "De-acum te vedem mai des si pe la noi".

Numarul bisericilor din Asociatiea noastra a ajuns comparabil cu numarul duminicilor dintr-un an. Daca ar fi sa le vizitam pe toate s-ar aunge in situatia ca cei de la Bethel sa ma intrebe: “Frate Daniel, unde vreti sa–ti trimitem salariul ...”

Un presedinte trebuie sa participe prioritar la sase intruniri pe an: cele patru de toamna si primavara ale pastorilor de pe coasta de est si de vest, la intrunirea pastorilor din Florida (din februarie) si la Congresul annual al Asociatiei. La aceste sase intruniri pot fi adaugate deplasari in Romania (la solicitarea Uniunii de acolo) si la alte intruniri oficiale in care trebuie sa reprezinte RBA. Restul vizitelor trebuie analizate si acceptate numai in masura in care nu-l stanjenesc in lucrarea lui pastorala din biserica unde slujeste.

3. Un presedinte trebuie sa fie, printre altele, un vizionar care sa deschida orizonturi noi in lucrarea Asociatiei si, in acelasi timp, un bun administrator care sa stie sa delege implementarea acestora inspre secretarul executiv, vicepresedinti si comisiile de lucru. Presedintele trebuie sa initieze lucrari si/sau sa colecteze astfel de initiative venite din partea altora spre binela comun al lucrarii din Asociatie.

4. Un presedinte trebuie sa fie o persoana care sa se bucure de respectul si increderea celor multi. In scopul acesta, el trebuie pastrat pe cat posibil departe si deasupra conflictelor acute locale. Asta nu inseamna ca el nu trebuie sa fie la curent cu tot ce se intampla, ci ca trebuie sa-si faca glasul auzit mai rar public in astfel de ocazii. Rezolvarea starilor de criza din biserici sau dintre biserici trebuie plasata inspre comisia pastorala de sfatuire si comitetul pastorilor.

Impreuna cu ceilalti lucratori din bisericile Asociatiei as dori sa CONTINUAM frumoasa lucrare facuta pana acum de cei dinaintea noastra. Inainte si dupa Congresul de la Phoenix, v-am rugat sa-mi spuneti ce ati vrea sa vedeti intamplanduse in RBA. Iata mai jos raspusurile pe care le-am primit pana acum. Lista este, bineinteles, deschisa.

NICIUNUL din aceste proiecte nu este AUTOMAT. Fiecare va trebui sa fie preluat de CINEVA si facut sa mearga. Va astept sa va oferiti personal. M-as bucura sa vad multi pastori implicati in lucrarea Asociatiei. Deocamdata suntem ca si membrii din biserici: activi si apartinatori. Asta nu-I exclude in nici un fel pe ceilalti membrii ai Asociatiei. Dimpotriva! Asa cum spuneau cativa la Phoenix: RBA nu este o asociatie a pastorilor, ci una a bisericilor. Trebuie sa-I implicam mai mult pe cei din bisericile noastre in viata asociatiei.

Lumea este curioasa sa vada ce va face noul presedinte. Dumezeu asteapta sa vada ce vei face TU si cum nu esti nepasator de darul care este IN TINE.

PROIECTE PENTRU ASOCIATIE

Avand in vedere resursele mult mai mari decat in trecut, Comitetul Executiv al Asociatiei urmareste intensificarea lucrarilor pe care bisericile le pot face impreuna. Iata o lista cu proiecte posibile, realizabile pe toata aria Asociatiei sau doar pe arii regionale. Va invitam sa studiati aceste proiecte, sa sugerati altele si sa va oferiti sa materializati unele dintre ele.

Plantari si ajutor de biserici
Prin activitatea Comisiei de misiune si a bisericilor locale vom continua plantarea si asistarea bisericilor baptiste romane in:

1. USA, Canada (chiar si gazduirea unui alt grup etnic reprezinta o astfel de misiune)

2. Romania

3. Moldova

4. Mexic (mai ales bisericile de langa granita de sud)

Evanghelizari
5. Activitatea fratelui Mihai Sarbu

6. Schimburi intre pastori (am scris “intre pastori”, nu “de pastori”)

7. Sarbatori la zile importante (Paste, Craciun, Ziua Romaniei, etc. la care sunt inclinati sa
vina si romanii din aria bisericlor locale). Unele s-ar putea desfasura la un parc (asa cum face Nelu Brisc la Portland).

8. Turnee ale corurilor misionare pe continentul american si in Europa

9. Implicarea tinerilor (si nu numai a lor) in activitatile gen Charity Cup, Countryside, etc. din Romania si Moldova.

Tabere de studiu si seminarii
Stiu ca avem un Seminar care a activat si pana acum. Asta nu inseamna ca nu putem face mai mult. Mi-as dori sa putem afisa pe site-ul Asociatiei o lista cu pastori si subiectele pe care este gata fiecare sa-l prezinte. Nu suntem specialisti in toate dar fiecare dintre pastori este specialist intr-un studiu “care i-a iesit bine”. Vorba lui Aurel Popescu: Doamne binecuvanteaza-I pe Billy Graham si pe marii predicatori ai lumii, dar binecuvinteaza-ne si pe noi, care o mai nimerim si noi din cand in cand”). Iata un inceput de lista:

10. – Percepts upon Percepts – Costel si Mia Oglice

11. – Barbatul in planul divin – Daniel Branzai

12. – Finante – Sebi Vaduva

13. - Despre familie -

14. – Sa ne cunoastem Biblia –

15. - Institute in Basic Life Principles - Cristi Ouatu

16. – Lumea de azi in lumina profetiilor –

17. – Studii biblice intensive (Mini Seminarul mobil RBA)

Prin comisia pastorala (COMPAS), vom pune la dispozitia bisericilor locale pastori care sa predice anumite subiecte. Nu putem fi toti experti in toate domeniile, dar fiecare are o anumita arie de expertiza, un studiu reusit cu care poate sluji in bisericile RBA. Vom face o astfel de lista cu subiecte si o vom afisa ca oferta bisericilor locale din RBA.

Tabere de partasie
Nu este un secret ca jumatate din farmecul Congreselor este ocazia de a te reintalni cu prieteni, rude si cunoscuti. De ce trebuie oare sa asteptam un an ca sa avem asa ceva? De ce sa o facem “la concurenta” cu programul important al Congresului?

Mi-am petrecut copilaria si in intalnirile din weekend de la padurea Andronache, de langa Bucuresti. Initiativa i-a apartinut fratelui Alexa Popovici. Toti baptistii erau invitati “la padure” sa se joace, sa cante si sa evanghelizeze. Acolo, ei isi puteau aduce prietenii. Intalnirea culmina cu cateva cantari la acre erau adunati toti si cu o mica predicuta de chemare a fratelui Alexa. Obiceiul bun a continuat multi ani dupa plecare dansului in America. Foarte multe biserici si organizatii din America il practica aici. Oare de ce n-am face-o si noi?

18. Tabere zonale pentru intreaga familie (Memorial Day May 31, 2010)
Farmecul intrunirilor din trecutul Asociatiei RBA era tocmai “intalnirea” oamenilor. Distantele erau mici (4-6 ore intre Cleveland, Chicago , Detroit, etc.). Trebuie sa refacem acest climat si sa creem mai multe ocazii de intalniri. Aceste intalniri pot fi aranjate la date arbitrare si trebuie desfasurate in locuri centrale anumitor zone (Partea de sud-est a Asociatiei, nord vest, sud vest, etc si Texas, care este suficient de mare teritorial sa-si organizeze propriile intalniri), in care participantii sa nu trebuie sa conduca mai mult de 3-5 ore.

19. Taberele tinerilor si adolescentlor (acum la Colorado).

20. Tabara comuna a tinerilor RBYA cu tinerii romani din Europa. Toti tinerii o doresc (unii chiar au nevoie in vederea casatoriei).

21. “Cruise Alaska” – visez sa putem merge impreuna cu bisericile din Northvest intr-o astfel de calatorie. Ma angajez sa ma ingrijesc de studiile de seara …)

22. Excursii in Israel, Grecia, Turcia, Italia (Mai ales pentru pastori. Eu am cautat sa calc pe urmele lui Valentin Popovici si a lui Nelu Gug in ceea ce au facut ei cu bisericile lor. N-am reusit in totul. Poate ca ne pun ei experienta lor la dispozitie si organizeaza ei ceva si pentru noi, ceilalti).

Publicatii
Misiunea fara ceva in scris este incompleta. Aparitia Internetului a facut misiunea mai usoara si mai cuprinzatoare. Vom continua sa fim activi pe aceasta arena.

23. Manualul Scolilor Duminicale

24. Revista Luminatorul

25. Site-ul Asociatiei

26. Blogul Asociatiei

27. Istoria baptistilor din America – 100 de ani (o comisie de trei, eventual condusa de Valentin Popovici, care ar continua astfel foarte frumos initiativa tatalui sau. Albumul aparut sub ingrijirea lui George Dancea ar putea fi o sursa de material, impreuna cu primul volum scos de fratele Alexa Popovici)

2 comentarii:

  1. Domnul Isus sa tge ajute frate Daniel sa faci legatura dintre pastori (cred ca asociatia era a pastorilor nu a bisericilor), mai ales cand crezurile noastre au inceput sa fie asa de diferite.
    Sa aveti o duminica buna.
    Cu drag, BCocar, Atlanta

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Beni
    Multumesc mult pentru indemn. Ai spart gheata.
    Asoociatia este a bisericilor (Asocieatia Bisericilor Baptiste din Statele Unite si Canada), dar nu se misca decat odata cu pastorii. Ei pot fi acceleratia sau frana. Asta cred ca este o problema. N-are viteza automatica, ci merge cu schimbator de viteza, adica trebuie sa pui mana ...

    Te astept cu propuneri sau cu adeziunea ta la un proiect existent deja.

    Daniel Branzai

    RăspundețiȘtergere