miercuri, 9 septembrie 2009

Continuare, colaborare, consacrare

Fără a rivaliza cu precizia procesului verbal al întrunirilor de la Phoenix (facut și de data aceasta cu multă precizie de Nelu Ciorbă, din Portland, președintele comisiei de moțiuni și arhivarul Asociației), vă prezint impresiile mele de la acest eveniment.

Cel de al 97-lea Congres al Asociației a fost o demonstrație de continuitate a lucrării lui Dumnezeu printre românii din USA și Canada. Ne-au rămas numai trei ani până la împlinirea unui secol de existență al RBA (Romanian Baptist Association). În acest context, inițiativa președintelui George Dancea de a citi o listă cu „biruitorii“ din generația dinaintea noastră care mai sunt printre noi a fost mai mult decât binevenită: Teofil Talpeș, Ioan Ștef, Aurel Popescu, Ioan Pleșa, Iosif Serac, Petru Popovici, Pavel Nicolescu (ca sa amintesc aici doar pe câțiva din cei de care mi-aduc aminte). În rugăciunea de mulțumire care a urmat, Simion Plăcintă i-a amintit alături de predicatori și pe „trăitorii“ care au dus împreună mărturia și ștafeta Evangheliei ajunsă astăzi până la noi.

Un alt aspect al acestei continuități a fost activitatea de prim plan a celor din generația tânără. Fie că a fost vorba de prezentarea programului, de rugăciunile sau de predicile rostite, contribuția lor ne-a arătat că viitorul a început deja și arată bine. Iată numele a doar câțiva dintre ei: Radu Știr (Glendale, California), Eusebiu Rus (Portland, Oregon), Florin Filip (Vancouver, Canada), Nelu Păscuț (San Ramon, California), Sandu Pavel (Tacoma, Washington), Ionut Deliu (Chicago), Marian Chirla (Hollywood, Florida), Daniel Șarlea (Colton, California), Ovidiu Rauca (San Francisco, California), Claudiu Vâlcu (Sacramento, California), Aurel Mateescu (Vancouver, Canada), …..

Așezați între aceste două categorii, ca într-un sandviș, ne aflăm noi toți, cei care ne place să credem că suntem încă în floarea vârstei … (pentru o listă cu bisericile si păstorii din Asociație, mergeți aici)

O altă ilustrare a continuității a fost și bunăvoința cu care cei prezenți au răspuns la apelul la închinare, fie că acest apel a fost făcut în limba română, fie că a fost făcut în limba engleză. În programul sărbătoresc au răsunat alături și imnuri intrate în repertoriul generațiilor din secolul trecut („Doamne bun ascultă“), dar și cântece contemporane din repertoriul creștin american sau compuse și cântate de tineri români care se exprimă mai ușor în limba engleză.

Reușita acestor întruniri a fost rezultatul colaborării frumoase care a existat și încă mai există între bisericile și păstorii din Asociație. Roadele acestor colaborări s-au arătat în proiectele comune din prezentările făcute în cadrul lucrărilor adunării generale: vizitele reciproce, părtășia la întâlnirile ocazionale, participarea la proiectele de construcție de case de rugăciune, calendarul Școlilor Duminicale, revista Luminătorul, corurile bărbătești și formațiile instrumentale care au fost în turnee prin America și prin Europa, misiunile tinerilor în America Latină, Mexic, Moldova și România, participarea la societatea de ajutorare a părinților cu probleme (M.A.M.I), taberele de la Colorado pentru tineri și adolescenți, întâlnirile de toamnă și primăvară ale păstorilor, etc.

Vorbind despre colaborare, trebuie să spun că a fost poate pentru prima dată când serbările baptiștilor au fost găzduite de românii pentecostali într-una din cele mai frumoase case de rugăciune ale lor. Congresul bisericilor române pentecostale s-a ținut anul acesta în același weekend la Sacramento. Cele două Congrese s-au salutat telefonic reciproc și s-au rugat public unii pentru alții. Nu știu precis numărul baptiștilor care au participat la serbarea de la Sacramento (știu însă că au fost mulți), dar cred că nu greșesc dacă spun că, cel puțin la programele de duminică, numărul românilor pentecostali a fost mai mare decât acela al românilor baptiști (!).
Desfășurat sub o temă așa de sugestivă („Mai mult decât biruitori într-o vreme ca aceasta“), Congresul a fost o chemare la consacrare. Mi-e greu să spun care predică m-a mișcat cel mai tare.

Una din aparițiile neașteptate la amvonul Congresului a fost cea a lui Horațiu Miheț, fiul păstorului Titus Miheț din Florida, care și-a prezentat lupta ca avocat pentru respectarea drepturilor creștinilor la exprimarea liberă în peisajul alunecării americane spre umanism și anticreștinism oficial. Prezentat de Octavian Doboș, păstorul din Phoenix, ca un veritabil David în luptă cu „goliații“ organizației ACLU, Horațiu Miheț, ne-a vorbit despre biruințele Domnului, care și astăzi face minuni pentru cei care I se consacră în întregime.

Pe data de 17 Septembrie 2009, Horațiu va mai da în Florida încă o bătălie juridică și ne-a îndemnat să nu-l uităm în rugăciunile noastre.

Phoenix este numele unei păsări care renaște. RBA este numele unei Asociatii creștine care nu piere pentru că este făcută din „mai mult ca biruitori“.

Mulțumim lui Dumnezeu care ne poartă zilnic în carul Său de biruință în Christos!

Daniel Branzai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu