Imagini de la Nurnberg (stiu ca se scrie si Nurenberg, dar .. asa l-am gasit in Germania)
Biserica tinerilor, păstorită în Schwabach , lângă Nurmberg de Claudiu Bârlea, era în sărbătoare în foarte frumoasa și moderna lor clădire: veniseră în vizită un grup de tineri din Timișoara, împreună cu păstorul lor, Edmon Nicola.
Cu familia lui Nicu Craiovan la târgul din piața centrală, în fața „Bisericii femeilor“, numită așa pentru că a fost ridicată mai ales de femei după ce bărbați se cam răriseră în urma măcelului din cel de al doilea război mondial.
Nu, frate Daniel, nu se scrie nici Nuremberg nici Nurmberg. Nemtii nu respecta regula "m si n inainte de b"!
RăspundețiȘtergereCorect se scrie Nürnberg, daca chiar nu aveti grafia specifica limbii germane, se accepta si Nurnberg.
Fiecare iota are rostul ei! :)
Frate Daniel, fii şi fiţi binecuvântaţi, de la Laufen!
RăspundețiȘtergereScrierea, ca şi pronunţia unor noţiuni, lasă loc de "originalitate" fiecărui scriitor, pronunţător. Şi nu cred că acesta e vre-un impediment, dimpotrivă, ne îmbogăţeşte spiritual! Cât priveşte denumirea oraşului respectiv, corect este aşa cum şi-o scrie nemţii, e doar oraşul lor, la care ei i-au făcut "certificat de naştere"!
Problema ce o au alţi nativi decât nemţi, este că Umlautele scrierii germane (adică tremele diacriticelor lor) nu au corespondenţe sonore cu cele intuite logic, folosite în mod similar în alte limbi. Adică ele trebuiesc cunoscute, altfel se emit o mulţime de variante, doar, doar s-o potrivi vreuna!
Pentru exemplificarea clarificatoare a temei dezbătute, denumirea corectă este Nürnberg, aşa cum clarifică Anonim. Afirmaţia din finalul comentariului său este valabilă, se acceptă, desigur, însă doar pentru cei ce ... o acceptă:)!
Regula generală pentru scriere corectă, în lipsa mijloacelor de scris prevăzute cu aceste caractere speciale este că ele se descompun în forma originală, formă care conţine vocala (este întotdeauna o vocală!) de rădăcină, dublată de un e, întotdeauna acest e e după vocala amintită.
Concret, există ä, care se va scrie ae; ö, care se va scrie oe, şi ü, care se va scrie ue.
Aşadar, scriere corectă cu diacritice Nürnberg;
scriere corectă fără diacritice Nuernberg.
Sper să fie binevenită intervenţia mea, altfel nu cred să nu (mai) fie loc în ...coşul de hârtii!
vab