vineri, 26 februarie 2010

joi, 25 februarie 2010

Viorel Clintoc jr a fost ordinat la Austin






Viorel Samuel Clintoc a fost ordinat in data de 8 Noiembrie, 2009 de catre biserica Hyde-Park Baptist Church din Austin, Texas si de catre Asociata Bisericilor Baptiste Romane din USA si Canada.

La ordinare au participat pastori din partea bisericii locale, din partea Asociatiei Baptiste Americane din Austin, si din partea Asociatie Baptiste Romane din SUA si Canada.

Programul de ordinare a fost inceput printr-un cuvant de bun venit si de recomandare adus de catre Dr. Kie Bowman, pastorul senior al bisericii Hyde-Park Baptist Church. In urma unui program muzical au fost prezentate recomandarile de ordinare aduse de la cele doua comisii de examinare din cadrul Asociatiei Bisericilor Romane si din cadrul bisericii Americane.

Cuvantul lui Dumnezeu a fost vestit in prima parte de catre Dr. David Smith, directorul Asociatiei Baptiste din Austin ce cuprinde 165 de biserici locale, iar in a doua parte de catre pastorul Daniel Branzei, presedintele Asocietiei Baptiste Romane din SUA si Canada.

In cadrul programului au participat de asemenea fratele Viorel Clintoc Sr. care a avut bucuria si emotiile de a-si vedea fiul ordinat in lucrare. Au participat de asemenea frati de la biserica Romana din San Antonio, Houston, Cleveland, si alti pastori si credinciosi din Austin.

Sarbatoare la Los Angeles

Profitand de o vizita a fratelui Paul Negrut la o biserica americana din zona si de prezenta unor pastori din RBA, Liviu Tiplea a organizat sambata 20 Februarie 20109 un seminar pentru familie si un mini-congres duminica. Au participat bisericile din zona Los Angeles.

De la stanga la dreapta: Octavian Dobos (Phoenix), Dan Paul (Cleveland), Liviu Tiplea, Radu Shtir (Los Angeles), Paul Negut (Oradea), Daniel Branzai (Los Angeles), George Dancea (Chicago).



George Dancea care a planuit evenimentul inca de la intrunirea pastorilor in Florida.
Corurile de tineret ale bisericilor Betania si Bethel.

miercuri, 24 februarie 2010

Vasile Talos a cazut

Pace fratilor si surorilor!

Va scriu acest mesaj pentru a va chema in rugaciune pentru fratele
Vasile Talos.

Dumnealui a avut un accident astazi in sensul ca a alunecat pe scari
si si-a fracturat vertebra lombara L1. Ii multumim lui Dumnezeu ca,
din cate am inteles, nu exista nici o sectionare la nivelul maduvei
sirei spinarii.

Momentan dumnealui este internat la Spitalul Foisorul de Foc, nu are
voie sa se miste, iar in cursul diminetii de maine (24 februarie) va
fi operat pentru intarirea vertebrei.

Nu cred ca este cazul sa-l sunati pentru a nu-l expune la un efort
suplimentar, dar va indemn sa-l purtam in rugaciune ca Domnul sa
poarte de grija asupra sanatatii dumnealui. De asemenea sa ne rugam si
pentru sora Cornelia ca Domnul sa o intareasca.

Va rog sa anuntati cat mai multe persoane in acest sens, oferind
informatii clare. Dorim sa ne unim in rugaciune, nu sa panicam
biserica!

Va multumesc!

Daniel Ungureanu

marți, 23 februarie 2010

Inaugurarea noii clădiri a Bisericii Baptiste Române din Charlotte


În 14 februarie 2010 a avut loc inaugurarea oficială a noii clădiri a Bisericii Baptiste din Charlotte, păstorită de Livius Percy și Ionică Pelea. Am avut ca musafiri frații și surorile din Biserica Baptistă Română din Hickory, NC, împreună cu păstorul lor, Nelu Urs, și Dr. Titi Cocian, păstorul Primei Biserici Baptiste din Atlanta, și vicepreședinte al Asociației Bisericilor Baptiste din SUA si Canada. Din partea Metrolina Baptist Association a participat Dr. Bob Lowman, directorul executiv al organizației. Am avut de asemenea mulți musafiri din comunitatea românească locală.

Sărbătoarea bisericii a fost împodobită de cântările corului și ale mai multor grupuri instrumentale și vocale. Mesajele din Cuvânt au fost împărtășite de păstorii musafiri, Nelu Urs și Titi Cocian, iar la rugăciunea de dedicare s-au alăturat toți păstorii prezenți.

Deși inaugurarea oficială a avut loc la 14 februarie, serviciul inaugural a avut loc la 17 ianuarie 2010, când la bucuria bisericii locale a participat și fr. Cornel Vereș, păstorul Bisericii Baptiste „Evlavia” din Cluj-Napoca, și președintele Comunității Baptiste Cluj. Cu acea ocazie biserica a fost chemată la dedicare și prin mesajele păstorilor locali, Livius Percy și Ionică Pelea.

Clădirea bisericii are un sanctuar cu 300 de locuri și săli aferente pentru școala duminicală și pentru părtășie, fiind situată pe un teren de peste 6 acri.

Sărbătoarea va continua și în luna martie și aprilie când alte biserici din zonă sunt invitate să se bucure împreună cu noi.

Mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să vedem terminată construcția, și mulțumim de asemenea tuturor bisericilor și fraților care ne-au sprijinit în această lucrare.

Mai multe imagini de la inaugurare le puteți vedea pe site-ul bisericii: www.RomBCC.com

Livius Percy,

Păstor

Sunete din Suceava

Atelier coral la bis Betel din Dumbraveni 21 febr 2010. Multumim celor de la Jubilate

Giulestiul de culoare

În fiecare duminică, de la ora 13.00, o mână de oameni de culoare şi chiar români se adună în subsolul Bisericii „Nădejdea“ din Giuleşti la o slujbă-spectacol în stil gospel. Pastorul de origine sudaneză, Peter Rong, a înfiinţat biserica gospel „Spiritual Revival“ în 2001.

Cu o vervă religioasă extraordinară, pastorul Peter Rong povesteşte timid firul vieţii sale legând orice întâmplare de Dumnezeu. Îşi caută cuvintele româneşti pentru a vorbi mai mult despre misiunea lui, decât despre el.

De aproape zece ani a reuşit să adune credincioşii baptişti de culoare, şi nu numai, într-o biserică, mai întâi improvizată în apartamentul său închiriat, apoi la subsolul Bisericii „Nădejdea“ din cartierul Giuleşti. Aici se adună duminică de duminică în jur de 40 de enoriaşi, refugiaţi, studenţi africani şi chiar români. Rugăciunile lor se transformă într-un adevărat spectacol muzical susţinut de camerunezi, congolezi, sârbi, americani, spanioli şi chiar români. „La început erau mai mulţi, însă majoritatea erau refugiaţi care cu timpul s-au întors în ţările lor“, explică pastorul.

Creştin, într-o ţară de musulmani

Peter Rong a venit în România în 1992, ca student la Academia de Studii Economice, dintr-o ţară dominată de musulmani, renunţând totodată la o carieră în aviaţie. „Când eram mic, pastorul ne spunea să ne rugăm pentru România, înainte de 1989. După ce am terminat liceul le-am spus părinţilor mei că vreau să vin în România“, povesteşte Peter Rong.Nu după mult timp de la venirea sa în România, problemele au apărut pentru Peter. Un african creştin care ţine predici nu a fost tocmai pe placul autorităţilor musulmane, sudaneze. Peter s-a ales cu un an şi şase luni de închisoare, în România, şi cu o condamnare la moarte în Sudan. „În închisoare m-am apropiat de Dumnezeu. După ce am fost eliberat m-am înscris la Institutul Teologic, cu dovada de eliberare, pentru că nu mai aveam acte“, îşi aminteşte pastorul. După 16 ani, Peter Rong şi-a văzut familia pe care a lăsat-o în Sudan de-abia anul trecut. „Eu n-am ştiut nimic de ei şi nici ei de mine în anii aceştia. De-abia după 2005, când a căzut regimul din Sudan, am putut să mă întorc la ei, fiind condamnat la moarte“, mai spune Peter Rong.

Biserica din apartament

Pe soţia sa, româncă, a cunoscut-o la Institutul Teologic, iar în 2000 s-au căsătorit. Acum au împreună doi copii, unul de şapte ani şi unul de şase luni. Împreună au început „adunările“, în apartamentul lor închiriat din cartierul bucureştean Giuleşti. „La un moment dat administratorul chemase poliţia. Vedea oameni de culoare urcând la mine în apartament şi credea că mă ocup cu falsificarea paşapoartelor, A venit odată şi a nimerit în mijlocul unei rugăciuni. Atunci s-a lămurit“, spune amuzat pastorul.

Sursa: Adevărul.ro

luni, 22 februarie 2010

Intalnirea din Florida

Organizata in conditii impecabile de cele trei biserici din localitate, Conferinta aceasta anuala pusa la dspozitia pastorilor a fost o reusita binecuvantata.
Invitatul special a fost fratele Ionica Moldovan care a tinut un curs despre Evanghelizare.
Poze de la intalnirea-conferinta din Florida:



Ne ajuta cineva cu un comentariu la aceasta poza?








Vancouver

Romanian believer mentioned in the Southern Baptist Press as sharing
the Gospel at Vancouver Winter Olympics.



Blessings.

Mark Hobafcovich
mhobafcovich@namb.net

Glasuri de la tribuna

(Mesajul avut de N.C. la deschiderea celei de a 8-a editii a festivalului de coruri de tineret din San-Francisco, vineri Feb 12, unde au participat 12 coruri din bisericile romane din America)

Dragii mei,

Ma bucur sa pot fi cu Dumneavoastra in acest weekend si inca de la inceput, (ca sa nu uit=:)..), as vrea sa va transmit salutul presedintelui Asociatiei nostre, fratele Daniel,Branzai, care si-ar fi dorit sa fie cu noi,d ar din probleme de sanatate, nu a putut fi .. (Iata un motiv de rugaciune).

Ce as putea sa va spun eu astazi, la deschiderea acestui festival al corurilor?....

As vrea sa subliniez necesitatea curatiei celor ce slavesc pe Domnul, citand din V.T. 2 Cronici 20:21 "Apoi, in invoire cu tot poporul,a numit niste cantareti carei,imbracati cu podoabe sfinte si mergand inaintea ostirii, laudau pe Domnul si ziceau” Laudati pe DOMNUL ,caci indurarea LUI tine in veac”..cititi toata istoria,de acolo si veti vedea cum a lucrat DOMNUL prin acesti cantareti ..… si mai este ceva, cand ai aceea curatie de inima intri pe unda VOIEI lui Dumnezeu,stiind si ce fel de cantari sa canti…

Astazi mereu auzi cuvintele “ ..muzica contemporana”….Cuvantul contemporan, se aplica de obicei la persoane care au trait in aceeasi perioada a istoriei. De exemplu, putem spune ca M.Eminescu a fost contemporan cu I.Creanga. In ultimii ani cuvantul a luat insa si o alta conotatie….si anume "ceva ce nu este traditional". De exemplu muzica contemporana. Eu intreb: contemporana cu cine?

Majoritatea familiilor din bisericile noastre au 3 generatii care traiesc in acelasi timp, unele 4 generatii. Pana la urma toti traim in aceasi periada. Probabil (nu sunt muziclog), muzica contemporana, inseamna acea muzica care este cea mai populara intr-o anumita perioada de timp.

Unul dintre cei mai buni comentatori ai bibliei ( W.Wiersbe) spunea:

"Nu vad nici un motiv pentru care o biserica locala nu poate sa schimbe unele lucruri la serviciile lor, dar nu inteleg de ce tin ei mortis sa foloseasca numele “contemporan”. Adesea confundam NOUL cu A SCHIMBA CEVA, ascunzand aceasta confuzie sub cuvintele “ suntem si noi contemporani”.
Schimbarea de dragul schimbarii, o numim noutate si vedem mai apoi ca nu dureaza.
Schimbare de dragul imbunatatirii si a progresului este cu totul altceva si de asta avem noi nevoie.
Lucrul trist, privind eticheta “contemporan”, este ca nu ne ajuta sa diagnosticam boala reala in bisericile noastre si astfel sa putem gasi si remediul. Aranjam mobila, in timp ce peretii stau sa se darame.

Biserica trebuie sa se ocupe de generatia prezenta.Pentru a face asta bine,trebuie sa intelegem, cum gandesc oamenii,ce cauta ei si ce autoritate respecta. Aceasta nu inseamna a deveni ca lumea seculara pentru a fi ascultati.

Identificarea cu lumea si nevoile ei este un lucru, iar imitarea lumii in nebunia ei este cu totul altceva. Fariseii respingeau pacatosii prin piozitatea lor, in tmp ce DOMNUL ISUS ai atragea pe pacatosi prin mila si compasiune. Campbell Morgan spunea ca" biserica a facut cel mai mult pentru lume, atunci cand ea a fost cea mai diferita de lume" si a avut dreptate.

Multi credinciosi sinceri, spun ca muzica contemporana are un mesaj bun, care nu este ofensator. La urma urmei, cantarile care noi le cantam azi ca traditionale, au fost si ele odata noi si criticate. Nu am vrea sa respingem tot ce este nou si sa elogiem tot ce este vechi, dar nici nu vrem sa cadem in greseala de a numi ceva NOU ca si progres, cand de fapt este o imitare ieftina a unor schimbari creative.

Nici o biserica nu-si poate permite sa devina un muzeu care sa sublinieze doar trecutul, dar nici o biserica nu-si poate permite sa devina ca un cameleon care isi petrece tot timpul ajustandu-se la present. Radacinile inchinarii noastre merg adanc in trecut. Ele merg in creatie, chemarea lui Avraam, darea legii, moartea si invierea DOMNULUI ISUS, cobararea Duhului Sfant. Dar FRUCTUL inchinarii noastre trebuie sa fie in present, sa intalneasca nevoile oamenilor de astazi. Numai in acel FRUCT, se afla samanta pentru fructele care urmeaza si care garanteaza inchinarea noastra in viitor.

Inchinarea biblica nu este limitata in timp, ea aduce la suprafata lucruri noi si lucruri vechi “..si EL a zis:” De aceea orice carturar, care a invatat ce trebuie despre Imparatia Cerurilor,se aseamana cu un gospodar,care scoate din visteria lui, lucruri noi si lucruri vechi” ( Matei 13:52)

Sa ne rugam Domnului sa putem face diferenta intre un adevarat progress si o ieftina imitare, pe care o numim noutate. Auzim multi crestini imaturi ridiculizand mostenirea noastra spirituala in numele unei evanghelii contemporane sau al unei muzici contemporane.

In incheiere as vrea sa sugerez ceva tinerei generatii. Daca ei doresc ca generatia in varsta sa aprecieze felul lor de exprimare in inchinare, ei ar trebui sa invete sa aprecieze, mostenirea cu care noi, cei mai in varsta, am crescut si ne este scumpa.

Este posibil ca ceea ce bisericile cred ca este contemporan sa fie doar o moda trecatoare. De aceea credem ca atitudinea inimii este primordiala in inchinarea noastra!!

Fie ca si acest festival al corurilor de tineret sa-L inalte pe Cristos Domnul in vietile noastre!!

FESTIVALUL CORURILOR DE TINERI, EDITIA A 8-A, SAN FRANCISCO BAY AREA

In weekend-ul 12-14 februarie 2010, in aria Golfului San-Francisco, a avut loc cea de a 8-a editie a Festivalului corurilor de tineri din mai multe biserici baptiste romane din SUA.

Tinerii din Florida, sosind de vineri seara, au participat la serviciul de inchinaciune din Biserica din San Leandro, pastorita de fr. O. Rauca. Au cantat cateva cantari frumoase, iar fr. Nelu Cintean, de la Biserica ,,Harul” din Sacramento a avut un mesaj din Cuvantul Domnului.

Programul festiv al tuturor corurilor de tineri a inceput sambata 13 februarie a.c., la biserica americana Redwood Chapel din Castro Valley. Servicul divin a inceput cu o cantare comuna dupa care fr. Ovidiu Rauca, unul dintre slujitorii locali, a citit textul din Psalmul 96:1-8, iar fr. Stefan Ghinescu, pastor cu tineretul la biserica ,,Harul” din Sacramento, a cerut binecuvantarea Tatalui. Un scurt cuvant de bun venit a avut fr. Achim Pele, dupa care a urmat corul de voci egale ,,Fiicele Sionului” dirijat de sr. Luci Cifor. A urmat corul de tineri al bisericii ,,HARUL”, Holywood, FL dirijat de fr. Benjamin Nistor, dupa care a cantat corul de tineri al Bisericii baptiste din Beaverton, OR, dirijat de fr. Emanuel Azgur.

Prima parte a programului de dimineata a fost incheiat de corul ,,Emanuel” din Chicago, IL, dirijori fiind fr. Mircea Olariu, Stelian Aioanei si Marius Olariu.

Dupa mesajul binecuvantat al fr. Claudiu Valcu, pastor al Bisericii ,,Harul” din Sacramento si colecta au urmat corul de tineri al Bisericii ,,HARUL” din Sacramento, dirijat de fr. Octavian Campean si Grupul de voci egale al Bisericii baptiste din Hickory, N.C, dirijat de sr. Ludovica Netza.

Programul de dimineata s-a incheiat cu un mesaj al fr. Nelu Pascut, pastor al Bisericii din San-Ramon si rugaciunea pastorului de tineret, fr. Codin Barbu. de la Biserica ,,Betania” din Los Angeles.

A urmat o binecuvantata agapa frateasca pentru toti cei prezenti…

Serviciul divin de dupa masa a inceput la ora 4 si dupa o cantare comuna si un text inspirativ, citit de fr. Iosif Sarac, Psalmul 145 v3 a urmat rugaciunea fr. Simi Bilti, unul dintre pastorii Bisericii din Renton, WA.

In prima parte a serviciului si-au adus cantarile de lauda corul de tineri al Bisericii din Portland, OR, dirijor fr. Laurentiu Titerlea ,corul de tineri al Bisericii din San Leandro, dirijor fr. Viorel Hodis , corul reunite al tinerilor din Bisericile ,,Bethel” si ,,Betania” din Los Angeles, dirijor fr. Felix Macovei si corul bisericii ,,Isus Salvatorul” al Bisericii din Renton,WA, dirijor fr. Alexandru Midrigan.

A urmat un mesaj binecuvantat al fr Doru Aninoiu, pastorul bisericii Bethel din Sacramento si colecta iar in partea doua corul de tineret al bisericii baptiste din Hickory,N.C, dirijat de Iacob Branconav si corul de tineret al bisericii baptiste BETHEL –Sacramento, CA (dir Nicu Cosovan).

Seara s-a incheiat cu un bun mesaj al fr. Ovidiu Rauca si rugaciunea fr. Sebi Rusu.

Ziua de duminica a fost iarasi o zi cu adevarat binecuvantata. De dimineata serviciul a fost impreuna cu biserica americana, Redwood Chapel, din Castro Valley, iar dupa masa a fost serviciul de incheiere. Corurile in ziua de duminica au cantat toate impreuna, peste 200 de tineri. A fost cu adevarat o atmosfera inaltatoare. Fiecare dirijor a condus cate o cantare. Au fost doua mesaje, fr. Sebi Rusu, pastor al bisericii baptiste din Beaverton, OR, si pastorul american fr.Doug Tegner.

Un scurt dar binecuvantat cuvant a avut si fr. Iovan Miclea, unul dintre muzicienii veterani ai muzicii crestine romanesti. Am regretat faptul ca fr. Daniel Stauceanu nu a putut sa participle. Dansul tocmai in acest weekend a implinit varsta de 80 ani. In schimb ne-am bucurat de prezenta fr. Cornel Radulescu, bine cunoscut fratietatii romane.

Totul, la aceste servicii divine, a fost frumos. Legaturile dintre cantari si anunturi le-au facut fr. Mihai Bodea, Ilie Cojan, Andrea Mich si Sabina Carp. Nu-i uitam nici pe acei care s-au ocupat cu partea administrativa, incepand cu fr. Peter Morariu si inimosul organizator, fr. Samuel Prelipceanu care a organizat cea de a 8-a editie a FESTIVALULUI corurilor de tineri din Bisericile roamane din Statele Unite. Premii au primit toate corurile participante, iar castigator a fost LUCRAREA lui DUMNEZEU!!..

Marit sa fie DOMNUL!!
Nelu Cintean, Sacramento, CA

marți, 16 februarie 2010

Flacara de la Florida

Incepand de maine, 17 Februarie 2010, la Florida are loc intalnirea pastorilor din RBA. Biseriicle din loc vor avea servicii speciale.

Fie ca partasia si prietenia lor sa reaprinda flacara entuziasmului in lucrare.
Alaturati-va rugaciunile la rugaciunile lor.

duminică, 14 februarie 2010

Festivalul corurilor de tineret de la San Francisco, 14 Februarie 2010





Domnul sa va rasplateasca frati dirijori, mai ales pe Sami Prelipceanu si pe Daniel (mereu tanarul) Stauceanu, care ne-ati invatat tinerii sa cante in cor si sa faca ceva frumos pentru Domnul!

Daniel Branzai

marți, 9 februarie 2010

Luminatorul

Pentru abonamente la revista „Luminatorul“, adresati-va lui Cornel Ciba, tel. (909) 248-1024.
Abonament anual: $30 (plus taxe expediere, daca trebuie trimisa in afara USA).

Botez la Phoenix



In data de 7 Feb. 2010, zece suflete L-au marturisit pe Domnul, in apa botezului la Prima Biserica Baptista Romana din Phoenix, AZ.
Cuvantul sfint a fost proclamat cu multa putere de fr. pastor Sirbu
Mihai. Actul botezelui a fost oficiat de fratii pastori: Dobos Octavian si Filip Mircea.
A Domnulu sa fie slava!
A consemnat Mircea Filip

miercuri, 3 februarie 2010

marți, 2 februarie 2010

Ovidiu Rauca si tinerii

In repetitiile lor pentru Festivalul Corurilor de tineret (la San Francisco), ne-au vizitat corurile de la San Francisco si Sacramento. Sambata au avut sase ore de repetitii (dirijori Sami Prelipceanu si Daniel Stauceanu), iar duminica dimineata au cantat toti la biserica Betania din La Habra (Los Angeles).

I-a insotit Ovidiu Rauca, pastor in San Francisco. Dupa amiaza a predicat la noi, la Bethel, Anaheim. Mesajul lui ne-a prins foarte bine, mai ales mie si mai ales un verset pe care l-a citit:

"Domnul a zis: "Iată un loc lânga Mine; vei sta pe stâncaȚ (Exod 33:21).

Ovidiu ne-a spus sa dorin sa-L avem pe Dumnezeu in casele noastre, ca Avraam, sa dorim sa cunoastem caile Lui si sa vedem fața lui ca Moise si sa dorim confirmarea insoțirii Lui ca Ghedeon.

Ajuta-ne, Doamne.

Pentru ora surorilor

31 qualities of a godly woman

1. She handles herself gracefully (Proverbs 11:16)
2. She loves and embraces children (Psalm 113:9, Titus 2:4)
3. She speaks with wisdom (Proverbs 31:26)
4. She has discretion (Proverbs 11:22)
5. She is able to be fully trusted by her husband (Proverbs 31:11)
6. She desires to be her husband’s most faithful companion and closest confidant (Malachi 2:14)
7. She joyfully embraces being a woman and abhors feminism (Psalm 113:9, Romans 12:9)
8. She can manage her home well (Proverbs 31:27, Titus 2:5, 1 Tim 5:14)
9. She is diligent to accomplish anything entrusted to her care (Proverbs 31:13, 1 Tim 5:10)
10. She is firm in her convictions and desires to teach younger women the virtues of godly womanhood through her example and instruction. (Titus 2:4)
11. She desires for, and encourages men to be leaders in their families, churches and society. (Isaiah 3:12, Eph. 5:23, Titus 1:5-6)
12. She desires to build up and strengthen her home (Proverbs 14:1)
13. She desires to raise and train the next president, not BE the next president (Proverbs 31:1, Isaiah 3:12)
14. She believes children are a blessing from God, not a burden (Deut. 7:14, 33:24, 127:3)
15. She has a humble spirit (1 Peter 3:4)
16. She looks up to, follows, and respects her husband as the leader of the home (1 Cor. 14:35, Eph. 5:33)
17. She has a quiet spirit, and influences others through godly conduct (1 Peter 3:1-2, 4, 1 Tim. 2:12)
18. She desires to be a mother of nations, not a leader of nations (Genesis 24:60)
19. She has a heart to open her home to hospitality and service to others (1 Tim. 5:10)
20. She cares for the saints (1 Tim. 5:10)
21. She is capable and skilled to clothe her family and decorate her home (Prov. 31:21-22)
22. She desires to model the examples of holy women in Scripture (1 Peter 3:5)
23. She has skills to prepare meals for her family and bless others through hospitality (Prov. 31:15)
24. She is able to teach her children with practical, life instruction (Proverbs 31:1, 26, 6:20)
25. She desires to please her husband and do him good all his life (Prov. 31:12, 1 Cor. 7:34)
26. She is able to manage a business from her home (Prov. 31:18)
27. She can be trusted with wise discretion in spending (Prov. 31:16)
28. She cares for the poor and the needy (Prov. 31:20)
29. She clothes herself in modesty and good works and does not desire to attract or distract men’s eyes (1 Peter 3:3-4, 1 Tim. 2:9-10)
30. She has a kind and helpful attitude (Prov. 31:26-27)
31. She is prudent: intelligent, productive, skillful, wise and has understanding (Prov. 19:24)

A woman such as this is priceless: her value is far above rubies. Her husband will exalt her, praise her, love her, give up his life for her, and her children will call her blessed. The man that finds such a woman, is truly undeserving of such an honor, as God has bestowed upon him a blessing only few will find.

luni, 1 februarie 2010

Misiune in Rusia II

Simbata, Ianuarie 30.



Impreuna cu Elisei am sburat impreuna spre Moscova, dar Dani a plecat mai intii in Moldova sa resolve cu pasaportul lui. Domnul ne-a ajutat sa ajungem cu bine. Cind am ajuns am vazut diferenta intre cultura Americana si cea post-Comunista: in jurul nostrum nici unul nu zimbea, doar noi! Mai intii am stat in Moscova citeva zile la Nicolai Jomiru, (unchiul lui Elisei, inca nu este pocait, rugati-va si pentru el) intr-un apartament la etajul 11, din care se vedea orasul. Ce bine e sa ai cunoscuti in locul unde calatoresti! Afara era -20 -25 celsius, si nu putea-i sa umbli prea mult pe afara. Intr-un mall am cumparat harta orasului, si vinzatoarea, Olga, o femeie de 50 ani zicea ca e foarte interesata de religie cind a citit brosura pe care i-am dat-o, si am vorbit putin cu ea. Am gasit magazinul de carti crestine si am cumparat Biblii si Testamente.

Mare este Domnul ostirilor! Ce minunat a creat El totul! Ce frumoasa e iarna cu zapada! Cind e ger, zapada scirtie sub picioare, si nu e vint deloc, sta asa un calm frumos in jur. Rusii beau ceai fierbinte dupa fiecare masa si maninca mustar (Gorchitsa) care e foarte puternic, si ii place tare lui Elisei.

Am luat bilete spre Krasnoufimsk pe tren, am calatorit fara peripetii, si in 24 de ore am ajuns aici simbata la amiaza. Duminica am fost la biserica, am adus salutul si am impartasit din Cuvint. Familia Tofan (care au venit aici ca misionari 18 ani in urma) si fratii din biserica s-au bucurat mult si va transmit salutari. Biserica are undeva 40 de membri, si sunt 12 tineri, si doar 3 sau 4 copii! In locurile acestea oamenii sunt desinteresati de religie si Biserica se aduna doar duminica o data. In timpul saptaminii se aduna tinerii la studiu biblic, repetitii si rugaciune.

Nu este usor sa fii misionar aici. Oamenii sunt straini de Dumnezeu si nu le pasa de sufletele lor. Multi sunt alcoholici si beau zilnic. Influenta Vestica e foarte slaba. Dintr-o parte e bine – in universitati inca nu s-a pervertit conceptul de frumusete in arta, picturile nu sunt abstracte ci natura si animalele sunt realistice. Oamenii sunt simpli.

Marti seara am inceput studiul Ucenicie in scoala lui Isus (2:7) cu tinerii. Miercuri a venit Dani si l-am intilnit la gara. Seara am avut partasie la biserica si am discutat despre evanghelizare si cum sa marturisim pe Domnul islamicilor care vin aici pentru lucru (Tatari, Tadjici,Uzbeci si altii). Ieri am mers in oras sa vorbim ‘pe uliti cu drumeti’ si sa ii invitam la adunare, si daca n-au o Biblie sa le dam. Afara totul este acoperit de zapada, a fost -40 in oras, dar acum s-a mai incalzit e -18 C. Toti sunt la scoala pina la 2 dupa amiaza, noi ne pregatim de predica, citim, si mai despicam lemne pentru exercitiu.

Multumim pentru rugaciunile inaltate pentru noi. Rugati-va ca Domnul sa ne dea multa rivna si intelepciune sa folosim orice minut pentru Imparatia Domnului si Vestea Buna. Domnul sa fie slavit!

Viktor