vineri, 23 septembrie 2011

Suiți-vă la sărbătoare

De șapte ani, la Biserica Baptistă Română din Hickory, NC, la începutul toamnei are loc întâlnirea care a fost declarată „O sărbătoare în cinstea Domnului.“ În ultimii patru ani numărul entuziaștilor este undeva între 300-400. Sărbătoarea se întâmplă pe lungimea a trei zile (în acest an 2011, octombrie 7-9). Vinerea după masă întâlnirea debutează cu o seară de rugăciune și laudă. Sâmbăta toată ziua și duminica dimineața, cântare în comun (grupuri și solo), meditații scurte din Cuvânt, mărturii personale și rugăciune. Duminica după masa program sportiv și părtășie în aer liber. Noutatea acestei sărbători este ca de fiecare dată în acești ani, vrând să facem o sărbătoare Domnului, Domnul ne-a făcut nouă o sărbătoare. Interesul și entuziasmul unor tineri este uimitor și molipsitor. Tineri și bătrâni au reușit să realizeze o părtășie puțin obișnuită în bisericile noastre, cu imnuri și cântări contemporane, cântări maiestuoase, ori ritmate, la care bătutul din palme (Psalm 47) și ridicarea mâinilor este expresia bucuriei și adorării aduse Domnului, atunci când momentul o cere.

Întâlnirea „Desculți“ Romanian Homecoming, este o experiență, nu un spectacol. La întâlnirile noastre „umblăm pe uliți“ care să ne scoată din clișeu și din rutină. De aceea ne așteptăm la un mod de cântare care să inspire, la mesaje scurte, concentrate și penetrante, la mărturii reale și entuziaste, la tăcere neîncruntată și neosânditoare, la priviri prietenoase, la o inimă veselă și neîmpărțită pentru închinare și laudă.

Cântăreții au libertatea, chiar se așteaptă de la ei, să improvizeze, să cânte cu inima și cu mintea, implicându-se adânc în cântare. Fiecare trebuie să cânte ca și cum el însuși a scris cântarea și să o cânte în duh de închinare, ca o jertfă adusă Domnului. „Voi lăuda Numele lui Dumnezeu prin cântări, și prin laude îl voi preamări. Lucrul acesta este mai plăcut Domnului, decât un vițel cu coarne și copite.“ (Psalm 69:30-31) „o jertfă jertfă de laudă, adică rodul buzelor…“ (Evrei 13:15)

S-au suit … la praznic (Ioan 7:13). În sens spiritual sărbătoarea presupune o anumită altitudine și atitudine, trebuie să te sui, să te înalți, să depășești obișnuitul, să te ridici deasupra rutinei. Să te angajezi să pui mâna pe lopată, să-ți cureți aria, să anticipezi să te înrolezi să savurezi, să te scufunzi în bucuria sărbătorii.

Filosofia întâlnirilor „desculți“ homecoming este exprimată prin câteva expresii cheie: „retragerea din centru,“ „pământul potrivit pentru cântările Domnului“ (cel cu inima bună să cânte, orice inimă care nu este bună devine pâmânt străin), „inspirarea altora nu impresionarea lor,“ „pasiune înaintea performanței.“

Veniți să gustați, suiți-vă la sărbătoare!
Florian Guler

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu