luni, 22 februarie 2010

Glasuri de la tribuna

(Mesajul avut de N.C. la deschiderea celei de a 8-a editii a festivalului de coruri de tineret din San-Francisco, vineri Feb 12, unde au participat 12 coruri din bisericile romane din America)

Dragii mei,

Ma bucur sa pot fi cu Dumneavoastra in acest weekend si inca de la inceput, (ca sa nu uit=:)..), as vrea sa va transmit salutul presedintelui Asociatiei nostre, fratele Daniel,Branzai, care si-ar fi dorit sa fie cu noi,d ar din probleme de sanatate, nu a putut fi .. (Iata un motiv de rugaciune).

Ce as putea sa va spun eu astazi, la deschiderea acestui festival al corurilor?....

As vrea sa subliniez necesitatea curatiei celor ce slavesc pe Domnul, citand din V.T. 2 Cronici 20:21 "Apoi, in invoire cu tot poporul,a numit niste cantareti carei,imbracati cu podoabe sfinte si mergand inaintea ostirii, laudau pe Domnul si ziceau” Laudati pe DOMNUL ,caci indurarea LUI tine in veac”..cititi toata istoria,de acolo si veti vedea cum a lucrat DOMNUL prin acesti cantareti ..… si mai este ceva, cand ai aceea curatie de inima intri pe unda VOIEI lui Dumnezeu,stiind si ce fel de cantari sa canti…

Astazi mereu auzi cuvintele “ ..muzica contemporana”….Cuvantul contemporan, se aplica de obicei la persoane care au trait in aceeasi perioada a istoriei. De exemplu, putem spune ca M.Eminescu a fost contemporan cu I.Creanga. In ultimii ani cuvantul a luat insa si o alta conotatie….si anume "ceva ce nu este traditional". De exemplu muzica contemporana. Eu intreb: contemporana cu cine?

Majoritatea familiilor din bisericile noastre au 3 generatii care traiesc in acelasi timp, unele 4 generatii. Pana la urma toti traim in aceasi periada. Probabil (nu sunt muziclog), muzica contemporana, inseamna acea muzica care este cea mai populara intr-o anumita perioada de timp.

Unul dintre cei mai buni comentatori ai bibliei ( W.Wiersbe) spunea:

"Nu vad nici un motiv pentru care o biserica locala nu poate sa schimbe unele lucruri la serviciile lor, dar nu inteleg de ce tin ei mortis sa foloseasca numele “contemporan”. Adesea confundam NOUL cu A SCHIMBA CEVA, ascunzand aceasta confuzie sub cuvintele “ suntem si noi contemporani”.
Schimbarea de dragul schimbarii, o numim noutate si vedem mai apoi ca nu dureaza.
Schimbare de dragul imbunatatirii si a progresului este cu totul altceva si de asta avem noi nevoie.
Lucrul trist, privind eticheta “contemporan”, este ca nu ne ajuta sa diagnosticam boala reala in bisericile noastre si astfel sa putem gasi si remediul. Aranjam mobila, in timp ce peretii stau sa se darame.

Biserica trebuie sa se ocupe de generatia prezenta.Pentru a face asta bine,trebuie sa intelegem, cum gandesc oamenii,ce cauta ei si ce autoritate respecta. Aceasta nu inseamna a deveni ca lumea seculara pentru a fi ascultati.

Identificarea cu lumea si nevoile ei este un lucru, iar imitarea lumii in nebunia ei este cu totul altceva. Fariseii respingeau pacatosii prin piozitatea lor, in tmp ce DOMNUL ISUS ai atragea pe pacatosi prin mila si compasiune. Campbell Morgan spunea ca" biserica a facut cel mai mult pentru lume, atunci cand ea a fost cea mai diferita de lume" si a avut dreptate.

Multi credinciosi sinceri, spun ca muzica contemporana are un mesaj bun, care nu este ofensator. La urma urmei, cantarile care noi le cantam azi ca traditionale, au fost si ele odata noi si criticate. Nu am vrea sa respingem tot ce este nou si sa elogiem tot ce este vechi, dar nici nu vrem sa cadem in greseala de a numi ceva NOU ca si progres, cand de fapt este o imitare ieftina a unor schimbari creative.

Nici o biserica nu-si poate permite sa devina un muzeu care sa sublinieze doar trecutul, dar nici o biserica nu-si poate permite sa devina ca un cameleon care isi petrece tot timpul ajustandu-se la present. Radacinile inchinarii noastre merg adanc in trecut. Ele merg in creatie, chemarea lui Avraam, darea legii, moartea si invierea DOMNULUI ISUS, cobararea Duhului Sfant. Dar FRUCTUL inchinarii noastre trebuie sa fie in present, sa intalneasca nevoile oamenilor de astazi. Numai in acel FRUCT, se afla samanta pentru fructele care urmeaza si care garanteaza inchinarea noastra in viitor.

Inchinarea biblica nu este limitata in timp, ea aduce la suprafata lucruri noi si lucruri vechi “..si EL a zis:” De aceea orice carturar, care a invatat ce trebuie despre Imparatia Cerurilor,se aseamana cu un gospodar,care scoate din visteria lui, lucruri noi si lucruri vechi” ( Matei 13:52)

Sa ne rugam Domnului sa putem face diferenta intre un adevarat progress si o ieftina imitare, pe care o numim noutate. Auzim multi crestini imaturi ridiculizand mostenirea noastra spirituala in numele unei evanghelii contemporane sau al unei muzici contemporane.

In incheiere as vrea sa sugerez ceva tinerei generatii. Daca ei doresc ca generatia in varsta sa aprecieze felul lor de exprimare in inchinare, ei ar trebui sa invete sa aprecieze, mostenirea cu care noi, cei mai in varsta, am crescut si ne este scumpa.

Este posibil ca ceea ce bisericile cred ca este contemporan sa fie doar o moda trecatoare. De aceea credem ca atitudinea inimii este primordiala in inchinarea noastra!!

Fie ca si acest festival al corurilor de tineret sa-L inalte pe Cristos Domnul in vietile noastre!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu