marți, 20 decembrie 2011

Luminătorul nov-dec 2011


Luminatorul nov-dec 2011 -

marți, 29 noiembrie 2011

Daniel Mariș a fost ales Rector al Institutului Teologic Baptist din București

Senatul Institutului Teologic Baptist din București întrunit la data de 29 noiembrie 2011 l-a ales, prin vot secret, pe fratele Conf. Dr. Daniel Mariș ca Rector al Institutului. Ședința electivă a fost condusă de Președintele Senatului Institutului fratele Prof. Dr. Otniel Bunaciu. Cu această ocazie a luat cuvântul fratele Prof. Dr. Vasile Talpoș care a slujit ca Director, iar apoi ca Rector al Institutului începând din anul 1988. A luat cuvântul apoi noul Rector ales fratele Daniel Mariș. Ședința electivă s-a încheiat cu rugăciune rostită de fratele Conf. Dr. Sorin Sabou. Mulțumim lui Dumnezeu pentru slujirea de până acum a fratelui Vasile Talpoș și cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru slujirea care urmează de acum înainte a fratelui Daniel Mariș. Ne rugăm ca Domnul să binecuvânteze lucrarea de la Institutul Teologic Baptist din București!

miercuri, 9 noiembrie 2011

Sărbătoare în Biserica Baptistă din Asheville, NC

În data de 6 Noiembrie 2011 în orasul Asheville, NC – împlinind porunca Mântuitorului Isus Christos -, a avut loc oficierea actului de botez a sapte tineri, toti veniti din Republica MOLDOVA, membri ai Bisericii Baptiste „BETEL” din Asheville, NC.
Biserica din Asheville este slujita de catre SIMION PLACINTA (pastor) si DANIEL HODUT (evanghelist).
Informatii sumare despre tinerii care au îmbracat haina alba a botezului:
Georgeta Fulga, în vârsta de 27 de ani, venita de cca 1 an din Republica MOLDOVA. Are un copil, iar sotul e ramas in Moldova. Ea se afla aici împreuna cu mama ei.
Mariana Coroban, în vârsta de 17 de ani, studenta, în Asheville împreuna cu parintii ei (Grigore si Lidia Coroban) si inca 3 frati;
Ioan Coroban, în vârsta de 19 de ani (fratele Marianei Coroban), este student în Asheville;
Diana Chistol, în vârsta de 15 de ani, eleva, în Asheville împreuna cu parintii ei (Ioan si Svetlana Chistol, muzicienii bisericii; mama fiind profesoara de muzica) si inca 3 frati;
Alina Spenache, în vârsta de 17 de ani, studenta, în Asheville împreuna cu parintii ei (Valer si Nina Spenache) si inca 6 frati;
Sergiu Batrincea, în vârsta de 20 de ani, student în Galati parintii fiind în R.Moldova, la Dubasari;
Denis Fala, în vârsta de 25 de ani, care lucreaza în Asheville, sosit de aproape 2 luni din R. Moldova; are bunicii la Detroit; o tânara (Diana) s-a rugat insistent ca Domnul sa i se descopere si sa-l lumineze cu dragostea Jertfei Sale, ceea ce s-a si întâmplat!
Tinerii candidati au fost pregatiti spiritual, învatând din Cuvântul Domnului sub calauzirea nemijlocita a Duhului Sfânt, în Biserica baptista Betel din Asheville-NC, sub îndrumarea plina de elan duhovnicesc a fratilor slujitori mentionati:
Simion Placinta, pastor în Biserica baptista din Greenfield Massachusetts, oras situat la cca 900 mile distanta de Asheville.
Daniel Hodut, Evanghelist (împreuna slujitor cu Simion Placinta, sub calauzirea Duhului Sfânt) din Greer South Carolina, oras situat cca 60 mile departare de Asheville. Prin competente servicii de caticheza, Daniel Hodut, precum si prin aportul substantial al pastorului Simion Placinta, un devotat rob al lui Dumnezeu, au reusit sa comprime deseori distantele fata de Asheville-NC, pentru a fi împreuna cu cei care aveau nevoie de o buna îndrumare spre bratele strapunse si pline de nespusa dragoste ale Mântuitorului Isus Christos!
Marea Sarbatoare a fost frumos ornamentata – îndeosebi de prezenta Domnul Isus si a Duhului Sfânt, vizibila acum în cele 7 suflete care au primit chemarea Sa la pocainta –, dar si de participarea mai multor grupuri de credinciosi din câteva biserici române (de crestini baptisti din America), însotiti de pastori si lideri cu muzica.
Cronicarul a consemnat participarea urmatorilor:
Viorel Clintoc, pastor la Biserica Baptista „Harul” din Akron (Ohio), împreuna cu fanfara dirijata de Florea Burca, si un grup de cântareti;
Ionica Pelea, pastor la Biserica Baptista din Charlotte, împreuna cu pastorul asistent si un grup din biserica care l-au laudat pe Domnul Vietii prin cântare;
Nelu Urs, pastor la Biserica Baptista din Hickory, împreuna cu majoritatea membrilor bisericii si Corul dirijat de pastorul asistent Iacob Brâncovan (la pian, Vica Netza);
Aurel Chiu, pastor la Biserica Baptista din Greenville, Soth Carolina;
Sandu Palaghia, pastor la Biserica Penticostala din Greer South Carolina;
Dumitru Capatâna, pastor la cea de a doua Biserica Baptista din Asheville-NC;
Florea Burca si Todorut Nistor, din Biserica Baptista Harul din Florida, împreuna cu familiile, fanfara si un grup de cântareti.
Momentele care au jalonat Sarbatoarea
a) Marturii ale candidatilor la botez:
- marturia lui Sergiu: e singurul din familia sa care a ajuns pe pamânt american; a remarcat versetul de aur al Bibliei, Ioan 3:16, sub umbrela caruia se odihneste acum: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”
- marturia lui Denis:printr-o mare minune se afla în USA; a subliniat ca a fost cineva care i-a spus despre Jertfa lui Isus si ca s-a rugat pentru el continuu, pâna ce a înteles cuvântul si s-a hotarât sa intre în apa botezului; , si ca e lucrarea Duhului Sfânt la inima lui.
b) Cuvântul participantilor la botez:
Pastorii au avut câte un scurt cuvânt din partea Domnului de încurajare pentru candidatii la botez;
Daniel Hodut a avut îndemnul din Psalmul 73: 23-25; 28, luând cuvinte pline de putere, de mari promisiuni pe cararea vietii, din partea celui care îsi face din Domnul locul lui de adapost:
“Însa eu sunt totdeauna cu Tine, Tu m-ai apucat de mâna dreapta; ma vei calauzi cu sfatul Tau, apoi ma vei primi în slava. Pe cine altul am eu în cer în afara de Tine? Si pe pamânt nu-mi gasesc placerea în nimeni decât în Tine. (…) Cât pentru mine, fericirea mea este sa ma apropii de Dumnezeu: pe Domnul Dumnezeu Îl fac locul meu de adapost, ca sa povestesc toate lucrarile Tale.”
Pastorul Simion Placinta a vorbit din cartea Deuteronom, 27.9-11; 28.1-14; 30.11-14 si 19-20, subliniind idei-fapte de maxima importanta pentru candidatii la botez:
Voi, de-acum sunteti cineva! Daca ascultati de Domnul, binecuvântarile va vor însoti, asa cum sunt promise în Scriptura. Nu e mai presus de puterile voastre, promisiunile fiind facute de Dumnezeu.: Iata ca Eu sunt cu voi, pâna la sfârsitul veacurilor.. Dumnezeu ia azi ca martor Cerul si Pamântul pentru ceea ce promite El si pentru ceea ce declara candidatii la botez, credinta, pocainta si ca-l vor asculta si-L vor urma pe Domnul lor!
c) Pastorul Simion Placinta a împlinit  porunca, botezând candidatii (prin scufundare în apa, conform cu învatatura biblica, în prezenta martorilor vazuti si nevazuti), acestia marturisindu-si credinta in Isus Christos Domnul;
d) Pastorul Nelu Urs, a marturisit Cuvântul Domnului, cu tema: Importanta Botezului Biblic, folosind, ca suport al predicii, Efeseni, 4:5, „Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez.”
A urmat actul biblic  ”Rugaciunea si punerea mâinilor ” de catre ceata pastorilor prezenti  (peste cei de curând intrati in turma Domnului Isus).
In final, Biserica a participat la Cina Domnului, la numarul carora s-au adaugat si cei 7 tineri botezati.
Oficierea Cinei a fost încredintata pastorului Ionica Pelea care a citit textul din Matei, 26.26-29.
Sarbatoarea, înaltatoare si plina de har divin, s-a incheiat cu o Masa de dragoste (agapa) la care au participat majoritatea celor prezenti la aceasta mareata festivitate!
Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poarta totdeauna cu carul Lui de biruinta în Hristos si care raspândeste prin noi, în orice loc, mireasma cunostintei Lui!

luni, 31 octombrie 2011

Sărbătoare la Chicago

Pe data de 30 octombrie 2011 Biserica El Roi a avut serviciul aniversar cu ocazia împlinirii a cinci ani de lucrare. Cu această ocazie am invitat corul Agape să fie alături de noi. A fost o serbare în care au fost implicate și alte biserici și păstori din Chicago. Sâmbătă seara am avut un serviciu de rugăciune și cântare la Biserica Emanuel, unde au predicat frații păstori Iacob Brâncovan, Deliu Ionuț, Daniel Chiu, Viorel Candrianu, Sorin Sabou, Valentin Popovici și Puiu Sârb. Duminică dimineața corul Agape împreună cu Biserica El Roi au participat la serviciul de la Biserica Betania, păstorită de fratele Luigi Mițoi. A predicat evanghelia fratele Sorin Sabou. Duminică seara am avut serviciul aniversar la Biserica El Roi. Dumnezeu a binecuvântat serviciul de închinare cu o participare în număr deosebit de mare. Corul Agape, condus de frații Iacob Brâncovan, Andrei Fedur, Alin Lăzărescu și Cosmin Căprariu, ne-a slujit cu dragoste și smerenie, iar evanghelia a fost predicată de frații păstori Daniel Chiu, Deliu Ionuț, Luigi Mițoi, Puiu Sârb, Florin Vancea, Sorin Sabou. Lăudăm pe Dumnezeu pentru ajutorul lui din toți acești cinci ani și pentru colaborarea dintre biserici cu ocazia acestui eveniment. 

Sorin Sabou
elroi.org

vineri, 28 octombrie 2011

Luminătorul - septembrie - octombrie 2011

Luminatorul sept-oct 2011

joi, 29 septembrie 2011

Fotografii de la Convenția de la Sacramento

Prin străduința fratelui Marius Șerban punem la dispoziția fraților fotografii de la Convenția de la Sacramento din acest an. Le puteți vedea și lua de AICI.

vineri, 23 septembrie 2011

Suiți-vă la sărbătoare

De șapte ani, la Biserica Baptistă Română din Hickory, NC, la începutul toamnei are loc întâlnirea care a fost declarată „O sărbătoare în cinstea Domnului.“ În ultimii patru ani numărul entuziaștilor este undeva între 300-400. Sărbătoarea se întâmplă pe lungimea a trei zile (în acest an 2011, octombrie 7-9). Vinerea după masă întâlnirea debutează cu o seară de rugăciune și laudă. Sâmbăta toată ziua și duminica dimineața, cântare în comun (grupuri și solo), meditații scurte din Cuvânt, mărturii personale și rugăciune. Duminica după masa program sportiv și părtășie în aer liber. Noutatea acestei sărbători este ca de fiecare dată în acești ani, vrând să facem o sărbătoare Domnului, Domnul ne-a făcut nouă o sărbătoare. Interesul și entuziasmul unor tineri este uimitor și molipsitor. Tineri și bătrâni au reușit să realizeze o părtășie puțin obișnuită în bisericile noastre, cu imnuri și cântări contemporane, cântări maiestuoase, ori ritmate, la care bătutul din palme (Psalm 47) și ridicarea mâinilor este expresia bucuriei și adorării aduse Domnului, atunci când momentul o cere.

Întâlnirea „Desculți“ Romanian Homecoming, este o experiență, nu un spectacol. La întâlnirile noastre „umblăm pe uliți“ care să ne scoată din clișeu și din rutină. De aceea ne așteptăm la un mod de cântare care să inspire, la mesaje scurte, concentrate și penetrante, la mărturii reale și entuziaste, la tăcere neîncruntată și neosânditoare, la priviri prietenoase, la o inimă veselă și neîmpărțită pentru închinare și laudă.

Cântăreții au libertatea, chiar se așteaptă de la ei, să improvizeze, să cânte cu inima și cu mintea, implicându-se adânc în cântare. Fiecare trebuie să cânte ca și cum el însuși a scris cântarea și să o cânte în duh de închinare, ca o jertfă adusă Domnului. „Voi lăuda Numele lui Dumnezeu prin cântări, și prin laude îl voi preamări. Lucrul acesta este mai plăcut Domnului, decât un vițel cu coarne și copite.“ (Psalm 69:30-31) „o jertfă jertfă de laudă, adică rodul buzelor…“ (Evrei 13:15)

S-au suit … la praznic (Ioan 7:13). În sens spiritual sărbătoarea presupune o anumită altitudine și atitudine, trebuie să te sui, să te înalți, să depășești obișnuitul, să te ridici deasupra rutinei. Să te angajezi să pui mâna pe lopată, să-ți cureți aria, să anticipezi să te înrolezi să savurezi, să te scufunzi în bucuria sărbătorii.

Filosofia întâlnirilor „desculți“ homecoming este exprimată prin câteva expresii cheie: „retragerea din centru,“ „pământul potrivit pentru cântările Domnului“ (cel cu inima bună să cânte, orice inimă care nu este bună devine pâmânt străin), „inspirarea altora nu impresionarea lor,“ „pasiune înaintea performanței.“

Veniți să gustați, suiți-vă la sărbătoare!
Florian Guler

Otniel Bunaciu a fost ales vicepreședinte al Federației Europene Baptiste


Reprezentantii Uniunilor Baptiste din Europa, intruniti la Nazareth in perioada 21-24 septembrie, cu ocazia sedintei Consiliului Federatiei Europene Baptiste,au ales noua conducere pentru urmatorii 2 ani.
In slujba de presedinte a fost ales pastorul german Hans Guderian, care il inlocuieste pe Valeriu Ghiletchi (Moldova), iar in cea de vicepresedinte a fost ales pastorul Otniel Ioan Bunaciu. Secretar general este in continuare Anthony Peck din Anglia.
Cu prilejul acestei intruniri au fost prezentate rapoartele de activitate ale Comitetului Executiv si ale departamentelor, dar au fost organizate si  diferite seminarii. Principalele teme abordate au fost: Misiunea in contextul islamic, Biserica si socitatea in Estul si Vestul Europei, Integrarea si Migrarea comunitatilor.
La lucrarile Consiliului au fost invitati si reprezentantii grupului Musalaha, grup care a initiat diferite proiecte pentru reconcilierea dintre evreii mesianici si crestinii evanghelici palestinieni din Tara Sfanta. Numarul evreilor  mesianici se ridica la  aproximativ 15.000 credinciosi, iar numarul crestinilor evanghelici palestinieni la aproximativ 10.000 credinciosi.
In Israel traiesc aproape 3000 de baptisti, iar Biserica Baptista din Nazareth a sarbatorit anul acesta 100 ani de existenta. Cel care a propovaduit credinta baptista  in urma cu 100 de ani in locul unde Mantuitorul a petrecut cea mai mare parte a vietii Sale a fost Shukri Mosa, un barbat palestinian.
Baptistii din Nazareth au o scoala cu sute de elevi, inceputa in anul 1935 si care este considerata astazi ca fiind una din cele mai bune din tara.
La sedinta Consiliului au mai participat reprezentanti ai Aliantei Mondiale Baptiste, ai altor organizatii baptiste americane, dar si reprezentanti ai Ministerului Turismului din Israel.


A consemnat Vio Pop.
Citeşte mai mult pe: Stiri Crestine.ro » Otniel Bunaciu a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei Europene Baptiste 

marți, 20 septembrie 2011

Atmosferă cerească la Hickory și la Charlotte

In ziua de gratie 18 Septembrie 2011, la initiativa unui entuziast slujitor al Domnului Isus Cristos, Ken Tucker, s-a organizat Celebrarea Creatorului si Mantuitorului nostru in bisericile baptiste din North Carolina, USA, in Hickory (dimineata) si in Charlotte (seara), in comun de catre crestinii romani baptisti si penticostali din aceasta frumoasa zona geografica unde Domnul a ingaduit sa se aseze pentru o vreme si o comunitate de romani!
Ken Tucker locuieste în Cluj si slujeste în biserica locala ca pastor în domeniul închinarii si muzicii; este de asemenea dirijor de cor de copii, tineri si adulti, interpret si compozitor. Ken provine din McComb, Mississippi si a absolvit Conservatorul Regal din Belgia, în specialitatea muzica de camera si pian. Este casatorit cu Laura si au patru copii: Alina, Ionut, Stefan si Ana Ruth. (www.jubilate.ro)
Mentionam si pastorii slujitori ai acestor biserici locale:
Nelu Urs si Iacob Brancovan, Biserica Baptista din Hickory;
Livius Percy si Ionica Pelea, Biserica Baptista din Charlotte;
Marius Covaci, Biserica Penticostala Betania din Huntersville;
Beni Bora, Biserica Penticostala Bethesda din Denver.

Duminica dimineata- Biserica din Hickory:
Textul biblic inspirational:“Cuvântul lui Hristos sa locuiasca din belsug în voi în toata întelepciunea. Învatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cântari de lauda si cu cântari duhovnicesti, cântând lui Dumnezeu cu multumire în inima voastra.” (Coloseni, 3.16)
Pentru timpul de lauda si inchinare prin cântare Ken Tucker a ales cu multa inspiratie cântari de lauda si cântari duhovnicesti, iar poporul adunat a cântat deseori alaturi de cor cu multa multumire si din toata inima.
Pentru motivarea deplina la inchinarea prin rugaciunea de lauda, vorbitorii au amintit un cuvânt binecunoscut din Apocalipsa 4.9-11:
Când aceste fapturi vii aduceau slava, cinste si multumiri Celui ce sedea pe scaunul de domnie si care este viu în vecii vecilor, cei douazeci si patru de batrâni cadeau înaintea Celui ce sedea pe scaunul de domnie si se închinau Celui ce este viu în vecii vecilor, îsi aruncau cununile înaintea scaunului de domnie si ziceau: „Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile si prin voia Ta stau în fiinta si au fost facute!” (Apocalipsa, 4.9-11)
Atât Ken Tucker, cât si pastorii au presarat, intre imnurile de inaltare a Numelui Celui ce este Vesnic Sfânt, câte un scurt cuvânt de motivare si de lauda la adresa Mântuitorului nostru care este vrednic sa primeasca toata slava, cinstea si puterea, caci El a facut toate lucrurile si prin voia Sa stau în fiinta si au fost facute!
Predica pastorului Nelu Urs de provocare la sfintenie, inchinare si partasie.
Propovaduirea Cuvântului a fost inspirata din Coloseni 3.16 a subliniat importanta Cuvantului si cantarii in partasia crestina

Duminica dupa-masa- Biserica din Charlotte:
Textul biblic inspirational:“daca poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga si va cauta fata Mea, si se va abate de la caile lui rele – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta pacatul si-i voi tamadui tara. ” (2 Cronici, 7.14)
Tema:Daca poporul Meu se va smeri (apoi vor veni si binecuvantarile)
Timpul a fost de inchinare prin cantarea de lauda si prin rugaciune, iar timpul de rugaciune, bine armonizat si delimitat de cantari inaltatoare a avut patru momente minunate:
- Rugaciunea de lauda (pentru promisiunile extraordinare facute de Domnul Dumnezeu);
- Rugaciunea de pocainta
- Rugaciune pentru bisericle romanesti;
- Rugaciunea pentru vindecarea tarii (USA si Romania) – de necredinta, de idolatrie, imoralitate, mandrie
Predica pastorului Livius Percy a fost o provocare la pocainta si a scos in evidenta nevoia noastra de a ne preda in intregime lui Dumnezeu.
MULTUMIRI FIE ADUSE LUI DUMNEZEU PENTRU HARUL SAU NESPUS DE MARE.”

A consemnat fratele George Danciu

Luminătorul, iulie-august 2011

Revista Luminătorul este unul dintre cele mai importante proiecte de slujire ale bisericilor din Asociația noastră. Intenția noastră este ca această publicație să ajungă la cât mai mulți oameni. De aceea, pe lângă ediția tipărită pe care o primesc toți aceia care au abonamente, punem la dispoziția tuturor ediția digitală a revistei noastre. În acest număr sunt articole de interes pentru vremurile în care trăim; menționăm câteva dintre ele:
Apel pentru Evanghelie
Cum se manifestă botezul cu Duhul Sfânt?
Ce semn dovedește botezul cu Duhul Sfânt?
Ne rugăm ca osteneala fraților care s-au ocupat de acest număr al revistei noastre să ducă la cunoașterea lui Dumnezeu și la creșterea în credință a tuturor cititorilor.
Revista Luminătorul poate fi luată de AICI.

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Rugăciune pentru Asociația bisericilor

Dragi frați păstori,

La Congresul de la Sacramento fratele Sorin Covaci a semnalat o nevoie a Asociației de a ajunge ceea ce spunem că este, o Asociație a bisericilor, nu doar a păstorilor. Bisericile, în general, sunt izolate de Asociație, cu excepția evenimentelor în care păstorii se întâlnesc pentru diferite evenimente. În rest bisericile nu prea își practică asocierea.

După o sfătuire cu fratele Dan Paul și cu alți frați din Comitetul Executiv am făcut un plan de rugăciune în care bisericile din Asociație se roagă pentru Asociația bisericilor. Este de fapt un orar lunar în care în fiecare lună, ora de rugăciune din a doua duminică este destinată mijlocirii pentru bisericile din Asociație (acest plan poate fi „coborât“ de AICI).

Recomandări pentru folosirea acestui program de rugăcine pentru biserici:

- în fiecare lună bisericile Asociației sunt chemate să rezerve ora de rugăciune din a doua duminică a lunii să se roage pentru celelalte biserici din Asociație, după învățătura Scripturii care ne îndeamnă să ne rugăm unii pentru alții.

- frații păstori sunt rugați să informeze din timp pe responsabilii cu rugăciunea din duminica respectivă și să le dea tabelul cu bisericile pentru care biserica se roagă în luna respectivă.

- frații păstori sunt rugați să explice bisericii planul de rugăciune și să incurajeze biserica să se roage atât duminica desemnată pentru această cauză (a doua din fiecare lună), cât și acasă membrii bisericii să continue să păstreze în rugăciunile lor bisericile din Asociație și păstorii care le slujesc.

- deoarece anul acesta din luna septembrie au mai rămas doar două duminici putem folosi una dintre aceste două duminici pentru a ne ruga pentru bisericile listate în această lună, iar din luna octombrie putem folosi a doua duminică pentru acest plan de susținere în rugăciune.

- fratele responsabil cu rugăciunea în a doua duminică a lunii, este rugat să citească lista bisericilor pentru care biserica este chemată să se roage în duminica respectivă și să îndemne biserica la mijlocire pentru păstori, pentru membrii bisericii, pentru tineret, pentru viziunea bisericii, pentru impactul în locul în care Dumnezeu i-a așezat, pentru spiritul de misiune și evanghelizare, și alte îndemnuri adecvate chemării lui Dumnezeu pentru biserica locală.

Mult har și pace,
Florin Vancea

luni, 5 septembrie 2011

Schimbare din mers pentru progres

Trebuie sa va spun ca a fost intr-adevar UN CONGRES ISTORIC la Sacramento, in sensul ca a fost un transfer de generatii la nivelul conducerii Asociatiei.

Sincer, ma bucur ca am reusit acest transfer si totul a decurs atat de "smooth" cum zice americanul. A fost vot secret. Cei mai in varsta am dat un pas inapoi si am impins noua generatie in punctele cheie ale Asociatiei.

Este nevoie sa ne rugam pentru ei. DOAMNE ajuta,Doamne da izbanda!!
Nelu Cintean, Sacramento



Presedinte - Dan Paul
Secretar Executiv - Sorin Covaci

Vicepresedinte Est - Sorin Sabou
Secretar Est - Simeon Placinta

Vicepresedinte Vest - Eusebiu Rusu
Secretar Vest- Florin Filip

Vicepresedinte Canada - Ionel Pasui

Casier Misiune - Ionica Cotarla
Cenzor caseria fond misiune - Florin Tunea

Casier Administrativ - Cornel Ciba
Cenzor Caseria administrativa - Vladimir Pahomi


Comisia pastorala
Presedinte Nelu Brisc
membrii Marian Chirla si Nelu Cintean

Comisia de misiune
Presedinte George Dancea
membrii Doru Aninoiu si Daniel Branzai

Comisia Scoala Duminicala
Presedinte Aurel Mateescu
membrii Florin Filip si George Bisorca

Comisia de literatura
Presedinte Valentin Popovici
membrii Radu Stir, Nelu Stir, Florin Vancea, Matei Istudor, Sorin Sabou, Sorin Covaci, Claudiu Valcu

RAPORTUL PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI


Tuturor celor ce n-ați fost la Sacramento,vă dau posibilitatea să citiți analiza pe care am prezentat-o acolo despre starea și lucrarea în RBA:

RAPORTUL PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI

Mulțumesc Domnului și vouă pentru privilegiul de a încheia acest mandat prezidențial. 2009-2011 au fost doi ani de har și de experiențe frumoase. Mă alătur de acum „foștilor“ președinți RBA și privesc cu nădejde la cei care vor avea cinstea aceasta în mandatele următoare.
Președintele RBA nu este nici mitropolit, nici patriarh și nici papă, ci doar un coordonator al eforturilor și un reprezentant al pozițiilor și direcției pe care mergem împreună. De pe această poziție, iată câteva observații la sfârșit de mandat și câteva recomandari pentru lucrări care ar trebui inițiate pe viitor.
La capitolul observații:
1. Trăim, fie că ne dam seama fie că nu, o schimbare de ștafetă între veteranii lucrării și noii veniți. Mai sunt încă printre noi oamenii care au dus greul lucrării în anii trecuți și din experiențele cărora putem învăța: Teofil Talpeș, Petru Popovici, Victor Kloes, Ioan Ștef, Pavel Nicolescu, Dumitru Toderic, Ionel Păsui, Valentin Popovici, Cornel Drăgoi, Iosif Serac, Iosif Bote, Octavian Doboș.
Alături de ei activează astăzi în RBA păstori tineri, formați și veniți din România după căderea comunismului,

miercuri, 31 august 2011

Studii în Efeseni la Yorba Linda

La invitația lui Radu Știr, păstorul bisericii baptiste din Yorba Linda, fratele Beniamin Fărăgău ține un studiu despre familia creștină din epistola către Efeseni.

Ne-am dus să-l ascultămși să fim împreună în această lucrare: Daniel Branzai, Beniamin Fărăgău, Liviu Țiplea și Radu Știr.

marți, 30 august 2011

Biserica din Las Vegas

Prima întâlnire cu membrii noii biserici baptiste române din LasVegas. În jurul lor suntmisionarii locali și tinerii dela Bethel, Anaheim, California.
                 

luni, 29 august 2011

Informații despre Convenția RBA 2011, Sacramento


Până la alte informații, puteți merge aici.

Puteti urmari  online conventia de la Sacramento
 In partea stanga a paginii “home page” este un link Video Streaming

vineri, 26 august 2011

Păstor la Las Vegas

Știu că nu sună bine, dar aceasta este realitatea: Căutăm un păstor plantator de biserică baptistă în Las Vegas.

Acolo exista deja două Biserici ortodocse și Southern Baptist caută un păstor pentru un grup de aproximativ 14 persoane care se întâlnesc deja de o bună bucată de vreme. Valer Monafu, păstor cu tineretul și grupul tinerilor de la Bethel, Anaheim, au fost deja de câteva ori să dea o mână de ajutor. Au mai ajutat și fratele Bilți din Sacramento și alți câțiva păstori. (Nu, n-au fost la cazinouri.)

Ca și Nazaretul de altădată, Las Vegasul nu are un nume bun. Dumnezeu are însă oameni și acolo.

Ne rugăm pentru identificare acelui pe care Dumnezeu îl cheamă la o astfel de lucrare.

Dacă știți pe cineva, scrieți la: valmonafu@msn.com


sâmbătă, 20 august 2011

Se caută păstor de tineret

First Romanian Baptist Church-Phoenix, Arizona face următorul anunț : 


"Suntem în căutarea unui păstor cu tineretul.
Cei interesați îi rugăm să ne contacteze la telefon - 


602-369-5880 - Octavian Dobos 
623-326-2790 - Victor Braica. 
odobos@cox.net si victorbraica@hotmail.com


Ne rugăm ca Domnul să trimită omul potrivit "

miercuri, 17 august 2011


O șansă unică pentru creștinii vorbitori de limbă română din America!
Nu trebuie să mai mergeți în România ca să cumpărați cărți ! Nu trebuie să mai plătiți taxe poștale exagerate.

Printr-un efort înțelept al unor oameni cu inițiativă, printre care și prietenul meu, pastorul Petru Lascău, puteți comanda cărțile din USA.
Prioritatea o au comenzile venite din partea bisericilor care au puncte de „Bookstore“, care se bucură de o ieftinire specială.

Mulțumim celor care au luat această inițiativă.

exodusbooks@gmail.com

marți, 9 august 2011

Botez la Windsor, Canada



In data de 19 iunie 2011, First Romanian Baptist Church din Windsor, Ontario, Canada, a avut parte de sarbatoare in urma botezului care a fost oficiat in localul bisericii din loc. Pastorul bisericii, Pastor Cornel Unc, a avut bucuria sa implineasca porunca Domnului botezand in apa patru tineri. Ema Unc, Miriam Dinculescu, John Dinculescu si Chris Micsa sunt cei care au ales sa alerge pe pamant pentru premiul chemarii ceresti: mantuirea si viata vesnica impreuna cu Dumnezeu si impreuna cu cei ce au ales ca si ei. Dumnezeu sa ii binecuvinteze sa duca la bun sfarsit acest legamant sfant. Multumim Pastorului Daniel Chiu pentru mesajele pe care le-a adus adunarii, multumim Domnului pentru harul care inca ne este dat noua, neamurilor, sa ne pocaim si sa fim mantuiti prin Domnul Isus Cristos.
 
A consemnat,
Sami Duma

marți, 26 iulie 2011

După întâlnirea de la Atlanta

Dragii mei colegi pastori din RBA

Multumim Domnului pentru toate lucrarile Lui si fratilor nostri pentru toata osteneala lor.

Intalnirea de la Atlanta a dat nastere la doua realitati:

1. O stare de vorba lunga si amanuntita pe care fratii au avut-o cu fratele Iosif Ton

2. Un raport informativ scurt care rezuma problemele abordate si indica directia concluziilor acestor discutii.

Dupa ce am vorbit la telefon cu Viorel Clintoc si Iosif Serac, mi-e foarte clar ca:

1. Fratele Iosif Ton a fost confruntat foarte frateste si deschis cu faptele dansului si cu abaterile doctrinare care au starnit tulburare si neintelegere intre fratii baptisti si intre bisericile baptiste si cele pentecostale. Probabil ca de foarte putine ori i s-au spus fratelui Iosif Ton atat de multe lucruri neplacute de atati pastori adunati laolalta. A fost trist sa i se spuna ca deosebita dansului contributie in miscarea baptista romana este acum umbrita de fapte si vorbe care o pun in discutie si o devalorizeaza.

2. Fratii prezenti nu s-au multumit sa discute doar materialul teologic (40 de pagini) inaintat de fratele Iosif Ton, refuzand si titlul acestuia (Evanghelia Intreaga) care era o jignire din start la lucrarea din bisericile baptiste de pana acum, cat si utilitatea lui in aceasta intalnire. Daca ar fi acceptat doar o discutie teologica, ei s-ar fi transformat intr-o simpla comisie teologica chemata sa apreciez e o lucrare de doctorat, ceea ce

duminică, 24 iulie 2011

La Bethel cu Paul Negruț



Venit în Los Angeles ca invitat la nunta fiului lui Liviu Țiplea, fratele Paul Negruț ne-a făcut bucuria să predice și la biserica noastră, Bethel.
Nu i-a trebuit mult pînă să cucerească tinerii care l-au decretat predicatorul lor favorit. Să fie oare viitori studenți la ... Oradea?



Alături de fratele Paul este fratele Victor Braica, venit și el de la Phoenix, Arizona, tot ca oaspete la nuntă.


O poză cât o moștenire bogată: Traian și Maria Ban, părinții soției mele, împreună cu Petru și Tenzi Popovici, prieteni din tinerețe.

Daniel Branzai

miercuri, 20 iulie 2011

Hoteluri pentru Convenție

Pentru cei ce vin la Convenția de la Sacramento, iată câteva hanuri la care puteți poposi:

Hilton Sacramento Arden West
2200 Harvard St,
Sacramento, CA 95815-3306
(916) 922-4700

Holiday Inn Northeast
5321 Date Avenue
Sacramento, CA 95841
(800) 338-2810

La Quinta Inn Sacramento North
4604 Madison Ave, Sacramento, CA
(916) 348-0900 () ‎ · lq.com

miercuri, 13 iulie 2011

Fericeanu fericit la Scornicesti

Străzile Scorniceştiului s-au umplut de tineri

Sînt în Scorniceşti, la Liceul Agricol, este poreclit LA.

Vara în Scorniceşti nu este viaţă aproape deloc, mai ales ziua. Iarna, nici atît. Seara ies cîteva grupuri de tineri şi stau .. “pe centru”.

Însă în zilele acestea s-a întîmplat un lucru incredibil nu numai pentru orăşenii din localitatea natală a lui Ceauşescu, ci chiar şi pentru organizatori.


130 de tineri s-au adunat să muncească. În vremuri în care tabere care oferă tot felul de distracţii, de la tiroliană pînă la mese de ping-pong, focuri de tabără şi nu reuşesc să îşi umple locurile, în Scorniceşti, care nu are mai mult de oferit decît Muzeul Ceauşescu, s-au adunat pe căldurile acestea insuportabile, tineri care petrec între 6 şi 8 ore făcînd bătături la degete pe instrumente cu patru sau şase strune.


Inclusiv locurile la clasa de chitară clasică s-au epuizat. Ne lipseşte David Achim, cîştigătorul concursului din acest an şi unul dintre veteranii acestui fel de şcoală.
Fiul meu este şi el printre participanţi şi mă bucur să îl văd studiind cu responsabilitate. Acum se face muzică de cameră. Este fascinant să vezi tineri care ar fi stat în faţa computerului cu orele jucînd tot felul de jocuri cu civilizaţii care există doar în mintea lor, producînd sunete şi bucurîndu-se de cîntatul în echipă.


Nu ştiu cum să le mulţumesc organizatorilor şi celor care sprijină această activitate, oameni care au făcut sacrificii dincolo de imaginaţia comună. Ştefan Fericean, care anul acesta împlineşte .. 60…. de …. orchestre, Mihai Haţegan, care ne-a sprijinit cu şcoala de chitară şi alţii.


Le mulţumesc celor de la Liceul Agricol, loc de care îmi sînt legate unele amintiri, pentru disponibilitatea de a ne găzdui. Mesele sînt excelente, la cazare nu se pot face comentarii. Singurul inconvenient? Plasele de ţînţari. Acum le-am descoperit rostul: nu le lasă pe bietele insecte să iasă afară din camerele noastre.

Domnul profesor Ioan Sabău dovedeşte o răbdare de fier şi un spirit pedagogic de invidiat.

Să vedem ce şi cum va fi în următoarele zile. Abia aştept clipa în care 130 de tineri vor cînta în aer liber pe străzile acestui oraş în care de foarte multă vreme nu se mai întîmplă nimic.


miercuri, 6 iulie 2011

Informații și încercări

Dragii mei

Biblia spune: „Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus, şi mulţămiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl“ (Col. 3:7).

1. Un semnal la centenar

Avand în vedere că intenționăm să aniversăm centenarul de existenșă al RBA la Chicago în 2012, propunem pe fartele Valentin Popovici ca președinte în urmatorul mandat, considerand aceasta o recunoastere a contributiei pe care dansul, fratele Alexa Popovici si fratele Petru Popovici au avut-o la bunul mers al RBA de-a lungul anilor. Promitem fratelui Valentin sa-i acordam tot sprijinul necesar depasirii anumitor
limitari legate de sanatatea sau situatia dansului..

2. Nici prea devreme, nici prea târziu …

La ora aceasta avem între noi următoarea situația în problema cauzată de Iosif Țon: unii au ținut să-și facă publică părerea, alții au preferat deocamdată să nu și-o facă publică. Spunem împreună: „Domnul să-i binecuvinteze și pe unii și pe alții!“

Cei care ne-am întâlnit pe coasta de vest credem că am lăsat destul timp fratelui Iosif Țon să stea de vorbă cu noi ca să lămurească schimbarea care a survenit în convingerile dânsului. Credem că a sosit vremea să facem o comunicare comună pe care s-o publicăm în bisericile pe care le păstorim.

INFORMARE:

Având în vedere situația creată de noua orientare teologică a fratelui Iosif Țon, de confuzia creată de predicile și afirmațiile dânsului din ultimele șapte luni, propunem tuturor păstorilor și bisericilor din RBA luarea unei poziții comune, prin care să apărăm membrii din bisericile noastre de pericolul alunecărilor doctrinare, în care cu durere, constatăm că trăiește fratele Iosif Țon.

- Am regretat decizia pripită și nefondată prin care dânsul a părăsit în mod răutăcios una din bisericile RBA unde era membru, fără să ne dea șansa să intervenim pentru clarificarea și aplanarea oricărei neînțelegeri.

- Ne exprimăm îngrijorarea profundă și dezacordul față de învățătura teologică nebiblică și periculoasă pe care fratele Iosif Țon o propovăduiește în ultima vreme și sfătuim toate bisericile să evite orice colaborare cu dânsul până la pocăința dânsului și până la revenirea dânsului la Cuvântul lui Dumnezeu și Mărturisirea noastră de credință.

- Ne exprimăm regretul că în toată această perioadă de timp fratele Iosif Țon a refuzat orice fel de stare de vorbă cu noi, preferând să frecventeze alte biserici, unde a răspândit zvonul că ar fi fost exclus din rândul baptiștilor, lucru neconform cu realitatea.

Sperăm că această poziție a noastră îl va determina pe fratele Iosif Țon să se gândească mai serios la situația dânsului și ne rugăm ca Dumnezeu să-l ajute să înțeleagă că drumul pe care se află este nebiblic, periculos și un exemplu negativ pentru întreaga frățietate creștină română. Ne rugăm pentru îndreptarea fratelui Iosif Țon și pentru revenirea dânsului printre noi.

Pănă atunci, nădăjduim că veți vedea în această rezoluție preocuparea noastră pentru păstrarea învățăturii biblice sănătoase, pentru protejarea credincioșilor împotriva strecurării învățăturilor nimicitoare și pentru păstrarea unității și a armoniei în bisericile RBA.

Au votat în unanimitate cei prezenți la Vancouver:

1. Nelu Cintean, Sacramento
2. Doru Aninoiu, Sacramento
3. Florin Filip, Vancouver, Canada
4. Aurel Mateescu, Vancouver, Canada
5. Cornel Turcu, Seattle
6. Nelu Brisc, Portland
7. Eusebiu Rus, Portland
8. Ovidiu Rauca, San Francisco
9. Liviu Tiplea, Los Angeles
10. Daniel Branzai, Los Angeles

Și-au adăugat semnătura la acest document:

11. Radu Shtir, Yorba Linda, Los Angeles

12. Dan Paul, Cleveland

13. Octavian Dobos, Phoenix

14. Petru Matcau, Hollywood, Florida

15. Florin Vancea, Hollywood, Florida, cu observația că ar fi preferat o informare mai clară și mai completă

16. Titus Mihet, Naples, Florida

17.

18. Nelu Pascut, San Ramon, California
19. Marian Chirla, Miami, Florida
20. Nelu Gug, San Antonio

Comentarii:

Iată doar trei comentarii sugestive din partea celor care au semnat această informare:

Iubiti frati pastori,

Casatoria a doi tineri , pe care am fost chemat sa o oficiez in Prescott, Arizona, m-a impiedicat sa fiu alaturi de voi la Vancouver, desi mi-am dorit-o atat de mult, dar nu-mi pare rau, constatand acum, ca un "tzonist" ca mine, nu a influientat cu nimic, scrierea unei rezolutii, care atat in fond, cat si forma, seamana a " doina de jale", cantata din 10 inimi sfasiate de durere, ca altadata inima lui David: " Oh, fratele nostru Ton!?!?!?!?".

Il rog pe Bunul Dumnezeu, sa se indure de toti acei a caror iubire fata de fratele Ton, le da inca nadejdea ca "Indurarile Domnului fata de fratele lor Ton nu s-au sfarsit, ci ii vor fi reinnoite."

Multi ani in urma, Dumnezeu S-a folosit de fratele Cure. Azi, pentru ridicarea lui, va fi nevoie de cineva nu cu o indoita putere, ci inșeptita, altfel cu siguranta, se va alege cu o "hernie" de neuitat.

Inchei prin a va asigura, ca Adevarul pe care veti avea curajul sa-L spuneti in dragoste, va va face liberi fata de cugetele voastre si l-ar putea ajuta si pe fratele nostru Iosif.

Ma alatur si eu si aprob hotararile luate de voi. 
Semnez si eu din toata inima. 


Al vostru frate, Octavian Dobos

++++
< Nadajduiesc ca majoritatea dintre noi intelegem natura eretica a acestei miscari care promoveaza o teologie de tip utilitarian, in care sfintenia nu este un scop in sine ci un mijloc de a ajunge la avantaje personale, fie ca sunt vindecari, fie ca e vorba de prosperitate materiala.

Fratele Ton impartaseste teologia si practicile acestei miscari chiar daca a pretins ca lucreaza la corectarea unor abuzuri. Pana la ora aceasta fr Ton nu a condamnat nici un asa zis abuz la aceasta miscare.

In plus, avem asocierea dansului cu oameni ca Demeter, a caror marturie proasta este cunoscuta in toata tara.

In esenta, avem in fata noastra un caz de deviere teologica de la normele biblice, asa cum le intelegem noi ca baptisti; o deviere de la umblarea normala cu Dumnezeu, in care lepadarea de sine si purtarea crucii in fiecare zi este inlocuita cu infatuarea de sine si triumfalismul, o deviere in care supunerea fata de voia unui Dumnezeu suveran, care stie mai bine de ce fel de experiente avem nevoie, este inlocuita cu voia personala, in care oamenii ii dicteaza lui Dumnezeu experientele de care au nevoie. O astfel de intelegere a umblarii cu Dumnezeu nu a facut altceva decat sa creeze confuzie, dezamgiri, si haos in bisericile care au promovat astfel de invataturi.

Liviu Tiplea

+++

„Am fost intotdeauna adeptul respectului intre lucratori si sint. Numai ca, cel putin asa simt si inteleg eu, respectul are si reversul medaliei. Adica, il ai si in masura in care il acorzi.

Ca si un pastor de pe coasta de vest, in relatiile noastre de colaborare cu bisericile din zona, pot sa spun cu toata taria, fara sa gresesc, ca fr. Iosif Ton s-a bucurat de un respect enorm din partea tuturor. Eu aici la Seattle, am venit din Biserica din Portland, pastorita si atunci ca si acum de fr. Nelu Brisc. Fr. Iosif Ton nu slujea la Biserica din Portland numai cind era plecat in Romania. In rest poate predica mai mult decit fr. Nelu Brisc, pastorul Bisericii!

Pentru mine a fost un soc nespus de mare, eram in perioda de Evanghelizare, aici la Seattle, cu fr. Matei Istudor din Atlanta, cind fr. Iosif Ton, a atras atentia tuturor de la marea Sarbatoare a Nasterii Domnului Isus, catre niste lucruri si pozitii doctrinare, care nu-i fac deloc cinste. Pe de alta parte, la cumpana anilor, la Biserica Penticostala din Bothell, Seattle, fr Iosif Ton a avut un mesaj in care 45 de minute numai a vorbit de rau fratietatea Baptista!

M-am simtit de-a dreptul injosit si umilit, de fratele meu Iosif, caruia i-am dat respectul slujirii si al invataturii, oridecite ori a fost la Seattle. Apoi seara urmatoare la Biserica Penticostala din Portland, acelasi mesaj, confirmat de fratele meu geaman, care este in acea Biserica.

M-a sunat un frate penticostal de la Portland si m-a intrebat: „Ce se intimpla cu fr. Ton? Nu am putut sa-l inteleg! Oricit am fi noi de penticostali si acceptam asa de mult vindecarile, nu scrie nici unde in Biblie ca trebuie sa mergi la Scoala de Vindecari, sa te eliberezi de duhuri, ca apoi sa fi umplut de Duhul Sfint si in final sa fi vindecat de orice boala trupeasca!"
In final fr. din Portland mi-a spus: „Fr. Ton a fost cineva nu doar pentru baptisti , dar foarte respectat si in toate bisericile penticostale, acum ne-a dezmagit pe toti !!!!!"

E dureros sa auzi si din gura altora: „Fratele Iosoif Ton a fost cineva, dar acum ..." ca si cum el acum nu ar mai fi in viata printre noi! Toate eforturile de reabilitare a dinsului, de la RBA, sau de la pastorii din Romania, sint si vor ramane inutile, daca nu porneste nimic si de la fr. Iosif.

Ma gindesc la Luca 15, ca fiul inainte de a ajunge inapoi in bratele Tatalui, care l-a dorit de multa vreme, el personal a facut primii pasi in pocainta de care avea nevoie. A realizat ca este un loc mult mai bun, decit locul in care se afla, inapoi de unde a plecat, inapoi la TATA.

Ma rog Domnului pentru fratele Iosif, sa inteleaga ca este un loc mult mai bun, decit cel in care se afla acum! Daca este vointa si pocainta sincera se poate. Sa nu fiu inteles gresit, nu pun semnul egal intre fiul risipitor si fratele Iosif Ton. Iau pasajul acesta si pentru mine in primul rind! Tata l-a primit inapoi cu bratele deschise, cu bucurie si veselie, dar fratele cel mare, plin de suspiciuni, nici macar nu a vrut sa-l vada, motivul pentru care nu a vrut sa intre in casa. Daca Dumnezeu iarta, primeste, reabiliteaza, si eu sint dator sa trec peste toate ranile si durerile provocate de fr. Iosif Ton mie personal si familiei mele (sint ferm convins ca Jonathan, baiatul nostru de 16 ani, care s-a nascut cu special needs, nu este posedat demonic, in conformitate cu invataturile pe care le-a dat altora fr. Iosif in ultima vreme, referitor la boli si neputinte), si sa am taria sa pot face, nici mai mult, nici mai putin decit a facut Tatal Ceresc in dreptul meu!!!


Asa cum am mai spus, cred ca totul depinde acum de fr. Iosif Ton.“


Cornel Turcu
+++


După cum cred că știți deja, încă de acum șase luni există o inițiativă sprijinită de RBA, prin care trei foști președinți RBA, Iosif Serac, Teofil Cocian și Viorel Clintoc doresc să organizeze o întâlnire personală cu fratele Iosif Țon. Ea este programată acum tentativ pentru data de 22-24 Iulie 2011, la Atlanta, unde și-au exprimat dorința să participe printre alții, Liviu Percy, Pavel Nicolescu, Dumitru Toderic și se speră și în prezența fratelui Petru Popovici.

Un comunicat sau o rezoluție oficială prezentativă pentru întreaga RBA în problema fratelui Iosif Țon rămâne în acest moment de domeniul viitorului și va ține cont și de eventualele noutăți produse de întâlnirea de la Atlanta.

Avem convingerea că, în măsura în care vom continua să căutăm împreună slava lui Dumnezeu, El va scoate ceva bun și din această situație.

În slujirea comună

Daniel Branzai
Președinte RBA

sâmbătă, 2 iulie 2011

Luminator din Februarie 1948

Un numar al revistei „Luminatorul“ din februarie 1948 poate fi descarcat de la adresa:

joi, 30 iunie 2011

Conventia la Sacramento!

Anul acesta, Convenția bisericilor baptiste române din USA și Canada se va desfășura între 2-4 Septembrie 2011 la Sacramento, California.

Tema ei va fi:
„Pregătiri pentru venirea Domnului“

Motto: „Fiți treji și vegheați!“ - 1 Petru 5:8


joi, 16 iunie 2011

Conducerea aleasă la Timișoara







Invitaţi speciali la eveniment au fost: John Upton-preşedintele Alianţei Mondiale Baptiste, Valeriu Ghileţchi-preşedintele Federaţiei Europene Baptiste şi Daniel Brânzei-preşedintele Asociaţiei Bisericilor Baptiste Române din SUA şi Canada. Au mai fost prezenţi şi lideri ai baptiştilor români din Diaspora Europeană: Avram Dega şi Ghiţă Barbu (Serbia), Radu Gheorghe şi Florin Baciu (Italia) şi Cornel Prejban (Austria).
Comitetul de organizare al Congresului a fost format din fraţii: Daniel Mariş-preşedinte, Mihai Mihuţ şi Istvan Borzasi-vicepreşedinţi , Samuel Tutac şi Marius Cruceru-secretari.

Delegaţii la Congres au votat cu acest prilej componenţa noului Comitet Executiv.

Rezultatele votului au fost:

Preşedinte: Otniel Bunaciu-489 voturi, Viorel Iuga-433 voturi

Secretar general: Ionel Tutac-584 voturi, Dan Boingeanu-272 voturi, Aurel Gacea-66 voturi

Vicepreşedinte (educaţie): Paul Negruţ-751 voturi

Vicepreşedinte (pastorală): Ilie Tinco-525 voturi, Vasile Paul-396 voturi

Vicepreşedinte (misiune): Viorel Candrianu-489 voturi, Romică Iuga-233 voturi, Marcel Cordoş-205 voturi

Secretar general adjunct: Ilie Milutin-476 voturi, Timotei Rusu-444 voturi

Din Comitetul Executiv al Uniunii Baptiste mai face parte şi fratele Jozsef Kovacs, Secretarul general al Convenţiei Baptiste Maghiare, care a fost validat ca vicepreşedinte al Uniunii din partea fraţilor maghiari.

Cu prilejul Congresului, Evanghelia a fost vestită de fraţii:John Upton, Valeriu Ghileţchi, Daniel Brânzei şi Otniel Bunaciu. Au cântat spre slava Domnului: un cor mixt format din peste 100 de timişoreni, orchestranţi din Lugoj şi Timişoara, corul studenţilor şi corul de tineret al Bisericii Baptiste nr. 2 din Timişoara.

(Informatii preluate de la: http://revistacrestinulazi.ro/